Další spiknutí...

14. 7. 2009 / Ladislav Žák

Prostě, když se něco špatného děje a někomu se to nelíbí, tak tím špatným není ten, co za tu špatnost nese odpovědnost, ale ten, který před ní utíká a s ním ten, kdo mu k tomu pomáhá. Řečeno slovy trestního zákona, jakákoliv nespokojenost je vlastně zločinným spolčením proti všeobecnému dobru a je třeba hledat tajemného organizátora.

Strávil jsem necelé dva týdny v sousedním Rakousku, kde jsem sledoval především německy mluvící média, a musím říci, že kdyby nebylo řádění sparťanských fanoušků na jakémsi přátelském zápase v rámci zahraničního letního soustředění, tak bych o naší, tedy České, republice neslyšel vůbec nic. Pardon, málem bych zapomněl, v jednom přírodovědném filmu byla vyzvednuta práce českých odborníků na výzkumu života krtka.

Hned po návratu na mne udeřila dusná atmosféra očekávání rozhodnutí kanadských úřadů o zavedení víz pro české občany. Očekával jsem určitou poptávku po zkoumání příčin zvýšeného počtu odchodů našich občanů právě do Kanady, zamyšlení se nad tím, jestli je u nás vše úplně v pořádku. Namísto toho se objevilo radostné, všeobecně papouškované zpravodajství o tom, že se Romové začínají z Kanady vracet, že jim prý ani tam pšenka nepokvete.

Za prvé jsem nepochopil, proč Kanada hovoří o návalu českých občanů před imigračními úředníky a my se radujeme nad jakýmisi neúspěšnými Romy, a za druhé jsem z tohoto zpravodajství nabyl dojmu, že jim tak nějak pšenka asi nekvete především u nás, když jim údajně nekvete ani v Kanadě.

Jak již bylo řečeno, na jednoduchou otázku, proč se občanům České republiky v České republice nelíbí, nejen nikdo neodpovídal, ale navíc ji ani nepokládal. Zato naši politici vygenerovali další ze série spiknutí proti vlastní dokonalosti a prohlásili, že odchod Romů do Kanady vykazuje prvky organizovanosti. Bez koordinace a spolupráce zpravodajských a policejních složek se prý nemůžeme dobrat žádného rozuzlení tohoto zapeklitého problému. Napadlo mne, že i turistický ruch vykazuje určité prvky organizovanosti a že by se tedy měli začít prověřovat i cestovní kanceláře. Konec konců v zemi, kde se dokážou poslanci dohodnout na tom, že se má tajnou službou prověřit český občan, který si chce koupit zkrachovalou fabriku, ve které se stát dobrovolně a promyšleně vzdal jakéhokoliv vlivu a stal se pouhým divákem předem známých událostí, není nic nemožné.

Prostě, když se něco špatného děje a někomu se to nelíbí, tak tím špatným není ten, co za tu špatnost nese odpovědnost, ale ten, který před ní utíká a s ním ten, kdo mu k tomu pomáhá. Řečeno slovy trestního zákona, jakákoliv nespokojenost je vlastně zločinným spolčením proti všeobecnému dobru a je třeba hledat tajemného organizátora.

Pokud není, o to lépe, protože pak se nedá najít a může se hledat usilovně tak dlouho, než se na původní problém buď zapomene, anebo pokud se nezapomene, pak se dá usilovným hledáním neexistujícího organizátora zdůvodňovat poměrně dlouho a úspěšně neřešení onoho problému.

Mezitím se zapomene i na blamáž, kterou naši mezinárodní experti utrpí v návaznosti na svůj hrdý pokřik, jak to té Kanadě doma vytmaví, a vzbudí solidaritu v celé EU.

Myslím, že naše vláda se může dočkat lecčehos, ale určitě ne solidarity v období, kdy si v EU všichni oddechli, že nás mají po našem předsednictví konečně z krku. Pobavilo mne i to, jak naši nevolení vyvolení tvrdili, že odpoví jak se na demokratickou a suverénní zemi sluší a patří. Nevědí ani to, že žádnou suverenitu v této věci už dávno nemáme a můžeme tak jedině zavést vízovou povinnost pro kanadské diplomaty, a tak se dokonale zesměšnit.

Přeloženo do jazyka politiků nemusíme řešit několik let problémy sociální exkluze, protože teď je na pořadu dne koordinace bezpečnostních složek České republiky a Kanady. Na jedno volební období je toho až dost a koukají z toho nejméně čtyři nádherné výlety za oceán... Možná i nějaký ten grizzly nebo los by se přitom dal bouchnout...

Potom dostaneme souhrnnou tlustou zprávu o tom, že naši občané odcházejí do Kanady, protože se jim doma prostě nelíbí, a bude následovat soupis toho, co se jim nelíbí, což bude určitě námětem mnoha nót a společných komisí.

Kanada právě využila svého práva suverénní země a zavedla pro nás vízovou povinnost, resp. zrušila nám výjimku z této obecné povinnosti, a my se můžeme těšit na to, s jakým spiknutím naši vyvolení zase přijdou a jakou ostudu přitom zase ztropí.

Kdopak nám to jen zase tajně škodí, kdo to organizuje a kdo to platí?!? Myslím, že pro odpověď na první dvě otázky by měl stačit našim vyvoleným pohled do zrcadla a odpověď na tu třetí dostanou, když pohlédnou milostivě na nás...

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.7. 2009