předseda bavorské SPD Florian Pronold

"Musíme se zamilovat do vítězství," říká nový šéf bavorské SPD Florian Pronold

14. 7. 2009 / Alena Borůvková

Bavorská SPD svěřila svůj osud do rukou 36 letého předsedy Floriana Pronolda. Novou generální sekretářkou se stala jednačtyřicetiletá "šarmantní blondýna" Natascha Kohnen.

V sobotu 11.7. si bavorská SPD na svém sjezdu ve Weidenu zvolila nové vedení strany. Jediný kandidát na předsedu, právník a poslanec Bundestagu, Florian Pronold (kterému nikdo neřekne jinak než "Flori"), nahradil dosavadního předsedu Ludwiga Stieglera a získal 89,7% hlasů téměř 300 přítomných delegátů. Ještě před rokem, kdy byl Pronold zvolen jen o chlup místopředsedou bavorské SPD, by byl takový výsledek nemyslitelný.

Tuto sobotu ale bavorská SPD demonstrovala jednotu. 36-letý temperamentní rodák z Dolního Bavorska, někdejší předseda bavorských mladých sociálních demokratů a prostořeký „enfant terrible“ bavorské SPD, který proslul v Bundestagu svými nevybíravými výroky na adresu politických oponentů (bavorského ministerského předsedu Seehofera například nazval „Spargeltarzanem“, čili „chřestovým tarzanem“) si nasadil laťku hodně vysoko: „Mým cílem je stát se bavorským sociálnědemokratickým ministerským předsedou“, prohlásil v dubnu, když oznamoval svou kandidaturu.

Motto, se kterým nakonec v sobotu na sjezdu prorazil zní: „Yes we want“. „Chceme bojovat, chceme zvítězit, chceme vládnout“, prohlásil ve svém kandidátském projevu a po svém zvolení sklidil ovace vestoje. „Má svou hlavu, to je přesně to, co hledáme“, prohlásil o Pronoldovi norimberský primátor Uli Maly, který jeho kandidaturu oficiálně navrhl. Sám Pronold však od začátku podmiňoval svou kandidaturu „ochotou členů bavorské SPD ke strukturálním změnám“.

Není se co divit: Bavorská SPD si v zemských volbách v září minulého roku sáhla na dno. 18,6 procent, které získala, ačkoliv CSU ztratila v Bavorsku poprvé absolutní většinu, je nejhorším výsledkem od druhé světové války. Další katastrofou byly pro bavorskou SPD červnové evropské volby, kde dosáhla pouhých 12,9 procent.

Zdá se, že s Pronoldem přišla do vedení bavorské opravdu radikální změna. List Sueddeutsche Zeitung napsal: „vznosné projevy a sebelítost byly doteď jediným programem SPD. Dokonce po prohraných evropských volbách někteří členové přičetli porážku nikoliv sobě, ale špatnému rozhodnutí voličů“. „Bývalý předseda Stiegler však na sjezdu převzal odpovědnost za sérii volebních porážek v uplynulých letech a na adresu Pronolda prohlásil „Flori, rád bych Ti předal víc, je mi to opravdu nepříjemné“, cituje Stieglera Sueddeutsche Zeitung.

Bývalý předseda Stiegler však vidí jako hlavní důvod špatného postavení SPD na celoněmecké scéně především jinde. „Období, které jsme strávili ve vládě (rozuměj velké koalici), nás připravilo o neuvěřitelný díl politické identity.“

Podle posledních průzkumů Forsa Institutu dosahují nyní celoněmecké preference SPD pouhých 21 procent. V době, kdy vstupovala do velké koalice, měla jen o zlomek méně než vítězná CDU/CSU.

Sám Pronold chce oslovit především mladé voliče ve velkých městech, kteří vyznávají svobodomyslnost a individualismus a zalovit ve vodách Zelených či FDP. „Musíme se zamilovat do vítězství“, říká.

Předseda celoněmecké SPD, Franz Muenterfering na sjezdu varoval před „zničením německého sociálního státu“. To by podle něj hrozilo, pokud by koalice CDU/CSU a FDP získala v podzimních volbách do Bundestagu většinu a sestavila vládu. „Současná finanční a hospodářská krize ukazuje, že neexistuje nic lepšího než nedotknutelný sociální systém. Toto nejde nahradit žádnými akciemi ani fondy“, prohlásil. Podle Muenterferinga je třeba, aby SPD na celoněmecké úrovni uměla před volbami prodat zejména výsledky svého snažení v oblasti sociální politiky. Ty se podle něj zatím rozplývají ve prospěch Angely Merkelové a CDU/CSU.

Stejně tak by podle Muenterferinga SPD měla prosadit a prezentovat doprovodný zákon k Lisabonské smlouvě a její ratifikaci ještě před parlamentními volbami. Předseda celoněmecké SPD se tak postavil proti CDU/CSU, která v rámci předvolební matematiky sází na případné pozdržení přijetí tohoto zákona. První čtení by mělo přijít na pořad dne 26.srpna. Muenterfering dále kritizoval volební program plány CDU/CSU na snížení daní jako „šílenost, lehkomyslnost a nezodpovědnost“. Rozpočet by tím podle něj přišel až o 30 miliard Euro. „Není to tak, že by to někdo někomu nepřál“, cituje Muenterferinga Sueddeutsche Zeitung. „Jsme ale na hranici fungování veřejných rozpočtů“, řekl Muenterfering.

Celá situace je ale v  této otázce o to pikantnější, že CSU proti vůli své sesterské CDU již v Bavorsku ohlašuje pevné termímy postupného snižování daní a udělala si z něj volební trhák. Toto pondělí se otázkou bude zabývat též předsednictvo CSU a v pátek i sjezd CSU. Angela Merkelová přitom odmítla ve společném programu odsouhlaseném na konci června stanovit pevný termín a vyslovila se pouze pro obecné snížení daní ve výši 15 miliard Euro v průběhu příštích čtyř let.

Muenterfering tak na sjezdu otevřel i pikantní téma určité předvolební nejednostnosti uvnitř Unie CDU/CSU, kterou se nepochybně budou celoněmecká i bavorská SPD v čele se svým novým předsedou snažit využít v předvolební kampani ve svůj prospěch. Dalšími předvolebními tématy SPD bude jaderná energetika, reforma školství a penzijního systému.

Perličkou sobotního sjezdu se stalo i od dubna plánované zvolení 41 leté Nataschy Kohnen, tzv. „Seitensteigerin“ (volně přeloženo jako boční výstup na vrchol) z mnichovského Neubibergu na pět let neobsazený post generální tajemnice bavorské SPD. Kohnen obdržela 93,6 procent hlasů delegátů. Ve své funkci má vyvažovat průrazného Pronolda a svým ženských charizmatem pokrýt otázky rodinné politiky (zejména otázky slučitelnosti mateřství a profesní kariéry u žen), mediální prezentace, umění a kultury. Není to klasická „frontová bojovnice“. „Věříme, že osloví mladou generaci“, říkají členové bavorské SPD.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.7. 2009