Svržený honduraský prezident se ve čtvrtek setká se svými odpůrci

9. 7. 2009

KD│Svržený honduraský prezident Manuel Zelaya přijal nabídku na rozhovory se svými odpůrci, které zprostředkoval nositel Nobelovy ceny míru a kostarický prezident Oscar Arias. Tyto rozhovory by měly ukončit politickou krizi v Hondurasu, která vznikla po vojenském puči z 28. června, informovala agentura Reuters.

Zelaya prohlásil, že jeho návrat do funkce nebude předmětem vyjednávání. "To oč jde není vyjednávání, ale plánování odchodu vůdců puče," řekl Zelaya. Prozatímní prezident Micheletti nicméně trvá na svém stanovisku, že Zelayův návrat není možný, ale půjde o uklidnění situace v Hondurasu. Na vyjednávání - místo zvažovaného vojenského řešení - naléhá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Zelaya se v neděli pokusil o návrat domů s použitím venezuelského letadla, ale prozatímní vláda mu zabránila v přistání na letišti v Tegucigalpě. Při protestech jeho příznivců byl zabit přinejmenším jeden člověk. Honduraský puč byl v zahraničí široce odsouzen. Organizace amerických států suspendovala honduraské členství až do návratu prezidenta do funkce.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.7. 2009