V Mexiku zvítězila sociálně demokratická revoluční strana

6. 7. 2009

ŠOK│ Po devíti letech se opět mění politická situace v Mexiku. Prezident Felipe Calderón ztrácí na příští tří roky - druhou polovinu mandátu, většinu v Poslanecké sněmovně. Z předběžných výsledků 70% sečtených hlasů z parlamentních voleb v této zemi vyplývá, že zvítězila opoziční "rudozelená" Institucionální revoluční strana (Partido Revolucionario Institucional - PRI) s 35,53% hlasů nad konzervativní křesťanskoemokratickou a dosud vládní formací Strana národní akce mexického prezidenta Felipa Calderóna (Partido Acción Nacional - PAN) s 27,06% hlasů.

Jednou z hlavních agend voleb bylo zvýšení daní, úrokových sazeb Národní banky Mexika a snížení závislosti na vývozu ropy převzetím soukromých firem, které staví a provozují rafinérie, federální vládou. Mexická produkce ropy je na nejnižší úrovni za posledních 16 let. Calderon oproti tomu chce reformu energetiky a usnadnění soukromých investic na průzkum ropných polí v Mexickém zálivu, a očekává liberalizaci daňového a pracovního práva.

Levé křídlo PRI, které se odštěpilo po volbách v roce 1988 jako Strana demokratické revoluce (Partido de la Revolución Democrática - PRD) starosty Mexico City Andrése Manuela Lópeze Obradora, které bylo dosud v parlamentu druhou nejsilnější formací, podle předběžných výsledků zůstává až na třetím místě s 12,18% hlasů. Zelená ekologická strana Mexika (El Partido Verde Ecologista de México - PVEM), blízká PRI, dostala 7,05% hlasů. Radikálně socialistická Dělnická strana (Partido del Trabajo - PT) pod vedením Alberta Anayi v koalici se sociálně demokratickou stranou "Konvergence" pro demokracii (Convergencia por la Democracia) pod názvem Frente Amplio Progresista (FAP) získala 6.34%, Nová aliance učitelů a akademiků (Nueva Alianza - NA) 3.51%, sociálně demokratická strana (Partido Socialdemócrata - PSD) získala pouze 1,18% hlasů. Výsledky "hodžovské" komunistické strany (Comunista Partido de México Marxista-Leninista - PCCML) jsou prakticky nerozeznatelné.

Volební účast byla 43,80% z 77 milionů oprávněných voličů. Volí se 500 poslanců. PRI, která je je součástí Socialistické internacionály, předtím v Mexiku vládla nepřetržitě 71 let - v letech 1929-2000.

La Crónica: Arrasó el PRI ZDE

RFI Español: PRI restaura su hegemonía parlamentaria ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.7. 2009