Izrael se snaží zastavit prodej S-300 do Íránu

3. 7. 2009

LVI│ Izrael zintenzivňuje snahy zabránit dodávkám ruských systémů protivzdušné obrany S-300 do Íránu podle smlouvy z roku 2007, informovaly v pondělí izraelské noviny Haaretz. „Předseda vlády Bejnamin Netanjahu volal svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi a žádal ho, aby zabránil pokračování kontraktu,“ napsal Haaretz.

Izraelský ministr obrany Ehud Barak hovořil před týdnem na aerosalonu v Paříži s náčelníkem ruského generálního štábu generálem Nikolajem Makarovem a údajně jej „žádal, aby zasáhl a zabránil prodeji zbraní“. Izrael a USA trvají na tom, že dodávka těchto pokročilých komplexů protivzdušné obrany do Íránu by narušila vojenskou rovnováhu v regionu. Moskva donedávna realizaci dodávek odkládala.

Ruské zdroje v březnu uvedly, že Írán ještě žádné S-300 nezískal a že uskutečnění obchodu závisí pouze na rozhodnutí Kremlu. Ruské vedení nejspíše změnilo názor a chce kontrakt v hodnotě stovek milionů dolarů dokončit.

Haaretz též uvedl, že izraelský ministr zahraničí Avigdor Liebermann byl během své návštěvy Moskvy před několika týdny informován ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem, že už byla provedena část plateb v rámci tohoto obchodu. Dodávky vojenské techniky do Íránu jsou nyní pro Rusko důležité, neboť ruský zbrojní průmysl stále více ztrácí klíčové pozice na dvou hlavních asijských trzích, tj. v Číně a Indii. (Obě asijské velmoci sice pořád představují hlavní odběratele ruských zbraní, ovšem kvůli pokroku domácího zbrojního průmyslu se stávají méně závislými na masivních dodávkách ruské techniky; v Indii se rovněž v poslední době stále více prosazují americké zbrojní firmy; pozn. LVI)

V kontextu posledního vývoje (a krátce před setkáním amerického prezidenta Baracka Obamy s jeho ruským protějškem příští týden) tedy Izrael zahájil intenzivní diplomatické úsilí, aby se obnovil dřívější zdrženlivý postoj Ruska k uskutečnění smlouvy. (Je známo, že již v minulosti se Izraeli podařilo zablokovat nebo omezit některé dodávky ruských zbraní do kontroverzních států, zejména do Sýrie; rusko-izraelské vztahy jsou v poslední době velmi dobré, což dokládá např. prodej moderních izraelských bezpilotních letadel do Ruska; určitou roli může sehrávat i kontroverzní osoba ministra zahraničí Liebermanna, jenž patří k radikálně pravicové straně, která zastupuje hlavně židovské emigranty z Ruska; pozn. LVI)

Poslední verzí rodiny S-300 je typ S-300PMU2 Favorit, který má dostřel 195 km a může zasahovat letadla a balistické rakety ve výškách od 10 metrů do 27 kilometrů. Pokládá se za jeden z nejúčinnějších kompletů regionální protivzdušné obrany pro všechny výšky a lze jej výkonnostně srovnávat i s americkým systémem MIM-104 Patriot. („Papírově“ je komplet S-300PMU2 dokonce výrazně výkonnější než Patriot, ale západní odborníci někdy upozorňují, že americký systém má za sebou několik relativně úspěšných bojových nasazení, kdežto rodina S-300 na svůj „křest ohněm“ stále čeká; pozn. LVI)

29. 6. 2009, RIAN: Israel attempts to stop S-300 air defense supplies to Iran ZDE

27. 12. 2007, BL, Štěpán Kotrba: Rusko prodá Íránu protiraketový systém S-300 ZDE

11. 12. 2007, BL, Lukáš Visingr: Rodina S-300 a S-400: geopolitické nástroje ruské obrany ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.7. 2009