Dva prapory honduraské armády údajně povstaly proti "prozatímní" vládě

30. 6. 2009

ŠOK│ Konstatoval to v Alba.TV Rafael Alegria, lídr organizace Vía Campesina a Angel Alvarado, lídr Bloque Popular Sindical ve venezuelském Radio Mundial. Ten upřesnil, že se jedná o čtvrtý dělostřelecký prapor ve městě Tela a desátý dělostřelecký prapor v Le Ceiba (druhé největší město v Hondurasu), které povstaly proti nelegitimní vládě "prozatimního" prezidenta, předsedy Národního kongresu Roberta Michelettiho. Jako první vysílala zprávu o dvou, vůči pučistům neloajálních vojenských jednotkách jihoamerická komunitní rozhlasová síť Radio Es Lo de Menos. Informace dosud nebyla potvrzena z jiných nezávislých zdrojů.

Petrocaribe odmítla dodávat do Hondurasu ropu, pokud bude u moci "prozatímní" pučistická vláda. Uzavřena byla i pomoc Banco del Alba. Brazílie z Hondurasu odvolala velvyslance . "Tito zločinci musí zaplatit za to, co udělali," prohlásil venezuelský prezident Chávez. Připomněl, že pokud se něco stane veneuelskému velvyslanci, bude to důvod k válce. "Neuznáme jakoukoli vládu, která vyplyne z volebního procesu připraveného vojenským pučem," řekl venezuelský vůdce v Nikaragui při setkání hlav států z Latinské Ameriky a Karibiku. Manuel Zelaya v pondělí oznámil, že po svém návratu ze Spojených států, kde bude v sídle OSN, se vrátí zpět do své země spolu s tajemníkem Organizace amerických států (OAS) José Miguelem Insulzou. Rozšířil pozvání všem hlavám států, kteří chtějí cestovat s ním.

Pučisté prozatím cenzurují všechna nezávislá média na venkově, včetně CNN. Vypnutí televizního vysílání potvrdil i Reuters. Konstatoval, že vojáci zaútočili na populární rozhlasové stanice a odřízli lokální vysílání mezinárodních televizních řetězů CNN en Espanol, venezuelanského Telesur ale i místního pro-Zelayaova kanálu. Zablokováno bylo i připojení k internetu Útok na média vyvolal ostré reakce od Federace novinářů Latinské Ameriky (FELAP) se sídlem v Buenos Aires.

Podle některých zpráv, vojáci zavraždili Cesara Hama, předního levicového prezidentského kandidáta pro listopadové volby, neboť "vzdoroval zatčení". Dále zatkli ministryni zahraničí Patricii Rodas, kterou vyhostili včera do Mexika a zatkli i ostatní ministry. Manuel Zelaya uprchl letadlem do Kostariky.

Zelaya byl zvolen prezidentem v roce 2005 jako kandidát středopravé Liberální strany. Během funkčního období nicméně začal realizovat progresivní program a pokusil se sladit zemi s ostatními zeměmi Latinské Ameriky - Venezuelou, Kubou, Bolívií a Ekvádorem. Zelaya odmítl snahy Bushovy administrativy používat Honduras jako základny pro subverzi proti ostatním zemím Latinské Ameriky, a přijal ekonomickou pomoc z Venezuely. Honduras se stal členem ekonomické skupiny ALBA (Bolivarian Alliance for the Peoples of Our America). Tak se opakovaně střetl s konzervativní politickou oligarchií a s důstojnickým sborem Honduraských ozbrojených sil, vyškoleným v USA .

Mezinárodní společenství ostře odsoudilo vojenský převrat. Protestoval generální tajemník Organizace spojených národů Ban Ki Moon, , generální tajemník Organizace amerických států Miguel Insulza, vedoucí představitelé téměř všech zemí Latinské Ameriky, včetně konzervativního mexického prezidenta Miguela Calderona, prezidentky Chile Michelle Bachelet a členských zemí skupiny ALBA , zejména Kuby, Venezuely a Nikaragui. Ti všichni označili převrat jako nelegální a požadovali, aby se Zelaya vrátil z k moci. Zelayu podpořily i USA ústy prezidenta Obamy a ministryně zahraničí.

Média z příparavy převratu obviňují amerického velvyslance Hugo Llorense, instalovaného ještě Bushovou administrativou. Dne 22. června deník La Prensa zveřejnil příběh o setkání na americkém velvyslanectví, které se uskutečnilo v noci z 21. června, mezi hlavními politickými vůdci, náčelníkem štábu Romeo Vasquezem Velasquezem a velvyslancem Spojených států Hugo Llorens, kteří "hledali řešení krize".

Radio Es Lo de Menos: Honduras, Se revelan miembros del ejercito ZDE

ALBA.TV: Ultima hora! Honduras Batallon de infantería se levanta contra goberno de facto ZDE
REUTERS: Honduran army smothers media after coup ZDE
Radio Mundial:Chávez propondrá cese de envío de petróleo a Honduras entre medidas para "derrocar" a los golpistas ZDE
Radio Mundial: Zelaya anuncia que volverá a Honduras este jueves acompañado de Insulza ZDE
Radio Mundial: Dice Goriletti que la salida de Zelaya "salvó a Honduras del chavismo"ZDE
Radio Mundial: Petrocaribe no enviará más petróleo a Honduras durante gobierno de facto ZDE
Radio Mundial: Ivana Cardinale, Prensa Web YVKE: ¿Está Hugo Llorens detrás del golpe de estado en Honduras? ZDE

Telesur TV: Liberan a equipo periodístico de teleSUR detenido por la fuerza en Honduras ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.6. 2009