Jerusalem Post: Nemanipulujeme íránskou revoluci

21. 6. 2009

Běžné zpravodajství událostí z Íránu v listě Jerusalem Post je citováno jako údajný klíčový prvek za íránskou "twitterskou revolucí" a charakterizováno jako součást údajného izraelského spiknutí, jehož cílem je vyvolávat nepokoje v islámské republice, píše Jerusalem Post.

V internetovém článku nazvaném "Proof: Israeli Effort to Destabilize Iran Via Twitter" (Důkaz: izraelské úsilí destabilizovat Írán prostřednictvím twitteru") anonymní autor obviňuje: "pravicové izraelské zájmy se angažují na totálním útoku twitteru ve snaze delegitimizovat íránské volby a vyvolat v Íránu politickou nestabilitu."

Citovaným "důkazem" je jediný internetový text, který byl v neděli zveřejněn na blogu Jerusalem Postu nazvaném "The Persian Abyss (Perská propast)", v němž byli zmíněni tři velmi aktivní íránští twitteři, jejichž twitterové zpravodajství se stále ještě šíří po internetu jako součást internetové dokumentace reakcí Íránců na výsledky voleb na společenských serverech (jejich uživatelská jména byla posléze vymazána na jejich ochranu).

Článek pokračuje: "Jerusalem Post, velká mediální instituce, podporovala tyto tři twittery, kteří se stali zdrojem twitterového bombardování týkajícího se íránských voleb. Proč se Jerusalem Post najednou tak zajímá o íránské studenty (tito spammeři totiž tvrdí, že jimi jsou)? Musím přiznat, že jsem měl své podezření. Konec konců, komu to slouži?"

Autor přiznává, že si nemyslí, že je násilí v Íránu "židovským spiknutím", protože "není antisemita" a dokonce tvrdí, že je "napůl žid". Namísto toho argumentuje, že je toto dílem "extremně pravicové izraelské politiky", protože "Izrael vnímá Írán jako nepřítele více než kterýkoliv jiný stát."

"Není třeba zdůrazňovat že naše zpravodajství z Íránu je motivováno čistě profesionálními novinářskými ohledy," konstatoval ekonomický ředitel internetových stránek Jerusalem Post Shani Rosenfelder.

Konspirační teoretiky asi bude obtížné přesvědčit, ale byla to íránská vzdělaná mládež, podporující musávího, ktešrá obrátila své trpké zklamání nad výsledky prezidentských voleb na mikrobloggovém serveru twitter v sílu, s níž je nutno počítat.

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.6. 2009