Sobotní protesty v Teheránu - předběžné shrnutí

20. 6. 2009

'Zlá navštívení Prorokova rodu' se stala ústředním tématem šíitské náboženské literatury. Pravé příslušníky této skupiny lze rozeznat podle toho, že mají těla vyhublá strádáním, rty seschlé žízní a oči zanícené neustálým pláčem. Pravý šíita je pronásledovaný a žije v bídě jako rodina, za jejíž právo se staví a pro niž trpí.
Canetti, E.: Masa a moc. Arcadia, Praha 1994. Kapitola Šíitský svátek muharramu. S. 167. (Překlad Jiří Stromšík)

KD│ Původně arabské jméno "Musáví" znamená, že jde o potomka sedmého z dvanácti šíitských imámů, Músy al-Kázima ibn Džafara as Sádika. Mír Hosejn Musáví Chameneh, jenž je prý připraven stát se mučedníkem, si v íránských prezidentských volbách vybral zelenou barvu, kterou podtrhl své spojení s rodovou linií Proroka. Teď vyzývá své příznivce, aby - pokud by byl uvězněn - zahájili celostátní stávku.

Podle neověřitelných zpráv šířených přes Twitter bylo dnes v teheránských nemocnicích napočítáno přinejmenším 30-40 mrtvých a několik set raněných. Podle stejných zdrojů se v nemocnicích pohybují příslušníci Chameneího milic Basídž a zapisují jména raněných. Uživatelé tedy doporučují pokoušet se namísto do nemocnic proniknout na zahraniční ambasády. Bez možnosti jakéhokoliv zobecnění konstatuji, že jsem nalezl zdaleka nejvíce opakovaných stížností na kanadskou ambasádu, která podle těchto zpráv absolutně nikoho nepřijala.

Podle mezinárodních arabských zdrojů se sobotních akcí v Teheránu zúčastnilo maximálně 2 000 - 3 000 protestujících, na většině dosud publikovaných snímků početně převažují maskovaní mladší muži. Akce měly patrně vyloženě charakter rozptýlených pouličních potyček, několik na sobě nezávislých zdrojů například uvádí, že došlo k vypálení jedné z budov používaných Ahmadínežádovým aparátem.

Obrazový materiál ze sobotních protestů:

Fotografie - "Akční hoši a děvčata" věnující se zapáleně riotingu:ZDE

Studenti zastřelení v davu útočícím kameny na vládní budovuZDE
Různorodý materiál včetně videí na serveru Huffington PostZDE

Íránská státní média večer přinesla snímky čerstvě vyčištěných ulic. Kde je Musáví, to nikdo neví.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.6. 2009