Atentátník prý odpálil bombu u Chomejního mauzolea, ozbrojené síly rozhánějí demonstranty

20. 6. 2009

KD│Přinejmenším jeden člověk byl údajně zabit a dva zraněni při útoku sebevražedného atentátníka, který se prý odpálil nedaleko mauzolea ajatolláha Rúholláha Chomejního v Teheránu, oznámil server satelitní televize Al-Džazíra. Podle zpráv místních médií byli nejméně další dva lidé při výbuchu zraněni. Al-Džazíra s odvoláním na agenturu Mehr News citovala vyjádření zástupce operačního náčelníka íránské policie Hosejna Sadžediníi, podle nějž byla budova částečně poškozena. Zpráva však pochází výhradně z íránských vládních zdrojů. Protože nezávislá ani zahraniční média nemohou už situaci ve městě monitorovat, nebylo ji možno ověřit.

Reportér Al-Džazíry Tejmúr Nabílí, který se nedávno vrátil z Íránu, tvrdí, že mnoho lidí bude bombový útok považovat za "vládní spiknutí". "Existuje široká nedůvěra vůči oficiálním médiím... takže bez ohledu na to, kdo ten bombový útok skutečně provedl, jsem si jist, že protestující v ulicích to budou vidět tak, že vláda prostě cosi zrežírovala, aby je mohla obvinit kvůli něčemu jinému," vysvětluje Nabílí.

Ale řekl také, že útok mohli spáchat například příslušníci exilové teroristické levicově-nacionalisticko-islámské skupiny Lidoví íránští mudžáhedíni (Mujahedeen-e-Khalq, MEK), která usiluje o svržení islámského zřízení. (Vyloučit ale nelze ani útok extrémistů odvolávajících na sunnitskou verzi islámu, protože útok nese rukopis podobných zločinů páchaných například proti šíitským mešitám v Iráku. Mezi skupinami prokazatelně podporovanými USA je nejméně jedna - balúčští Boží vojáci (Jundallah) - která podobné útoky v nedávné době v Íránu spáchala - KD.)

"Pokud výbuch způsobil smrt mnoha lidí, masy to rozzuří a vyvolá to chuť ke konfrontaci. Takto dochází k revolucím", řekl Al-Džazíře bývalý íránský diplomat Mehrdad Chonsarí.

K výbuchu mělo dojít v okamžiku, kdy policie, vojenská policie a milice Basídž odpalovaly granáty se slzným plynem a používaly vodní děla proti tisícům demonstrantů shromážděným k protestu proti údajně zfalšovaným prezidentským volbám. Podle izraelského serveru DEBKAfile policie střelbou do vzduchu zastrašuje příznivce dvou prezidentských kandidátů, Musávího a Ahmadínežáda, kteří se v teheránských ulicích bijí mezi sebou. DEBKAfile uvedl, že bezpečnostní síly demonstranty patrně početně převyšují.

Podle poslední zprávy íránských oficiálních míst při výbuchu bomby u Chomejního mauzolea údajně zahynuli nejméně dva lidé a osm jich bylo zraněno.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.6. 2009