POZNÁMKA NA OKRAJ:

Politikové často nevědí, co činí, aneb o nepostradatelné průhlednosti a nutné trvalé kontrole

19. 6. 2009 / Uwe Ladwig

Konečně bylo zveřejněno dosavadní tajemství německých zemědělců, majitelů pozemků a zemědělského průmyslu Koho to zajímá, může se teď informovat, kdo z příjemců dotací z Evropské unie dostal v roce 2008 kolik euro. Že je tahle informace ale významná nejen co se týče těch subvencí, ale i jejich nutných změn, o tom něco v téhle poznámce...

Vůbec není divu, že předseda Německého svazu rolníků Gerd Sonnleitner a také někteří politikové byli proti tomu, aby byly zveřejněny dotace EU pro zemědělce. Nyní jsou však tato data o každoročních podporách veřejně dostupná a ukazuje se, že je jasné, proč to příjemci chtěli utajit, protože se každý pozorovatel může například ptát, proč dostala firma Südzucker (jihoněmecký výrobce cukru) 34 a firma Emsland Stärke (škrob) 8 miliony eura. Pročpak asi dostala zemědělská firma Gut Klein Wanzleben 2,6 miliony euro a to ne na svůj chov prasat, ale za to, že snížila výrobu hovězího masa -- a to, přestože podle Spiegel Online na jejích pozemcích hovězí dobytek už prý delší dobu vůbec neexistuje.

Čtenáři mých poznámek asi vědí, že mi o nějaké možná od roku 2002 už zcela neexistující dodnes dotované krávy vůbec nejde, ačkoliv si myslím, že po takové době ty dotace pro neexistující stáda dobytka už vlastně mohla skončit. Ne mně jde o to, že z tohoto příkladu naprosto očividně vyplývá, proč je průhlednost nepostradaelná, stejně jako trvalá a vážná kontrola následků všech rozhodnutí a činností. Mám tu zkušenost, že jinak často i ty nejlepší záměry končí fiaskem. A že to neplatí jen v politice a ve světě finančnictví a v reálné ekonomice, ale i v soukromém životě, to se přece ví, anebo ne ?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.6. 2009