Evropská protiraketová obrana musí odpovídat skutečným hrozbám

19. 6. 2009

Vojenský výbor Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu dne 16. června 2009 zveřejnil faktografii k návrhu rozpočtu výdajů na protiraketovou obranu Spojených států pro rok 2010 (začínající v říjnu 2009), ve které se na závěr konstatuje:

Evropská protiraketová obrana musí odpovídat skutečným hrozbám.

(Americká) státní správa právě přehodnocuje rozhodnutí rozšířit pozemní protiraketovou obranu (GMD) do Evropy, upozorňuje Pavel Barák.

Navrhovaná základna GMD v Polsku neposkytne žádnou ochranu proti íránskému stávajícímu arzenálu balistických raket krátkého a středního doletu, který již ohrožuje naše spojence v jihovýchodní Evropě.

Jakýkoli budoucí systém protiraketové obrany rozmístěný v Evropě musí být součástí celkového způsobu jak čelit nejpravděpodobnějším hrozbám na základě priorit.

Spojené státy nepodrážejí své spojence v NATO.

NATO nežádalo, aby Spojené státy v Evropě rozmístily interceptory raket dlouhého doletu.

To byl americký návrh, prosazovaný a obhajovaný Bushovou administrativou.

Přestože NATO uznalo možný přínos navrhovaného evropského pilíře, ten není plně začleněn do programu NATO, jež ani nežádalo o nějaký finanční příspěvek na jeho navrhované rozmístění.

Předchozí státní správa se původně pokoušela obejít rovněž NATO a začala vyhledávat jeho souhlas pouze poté, co demokraté v Kongresu začali projevovat své znepokojení. Demokraté v Kongresu loni prosadili legislativu vyžadující, aby jak Česká republika, tak Polsko předtím, než dojde k rozmístění, nejdřív ratifikovaly smlouvy.

Vzhledem k tomu, že česká vláda nedávno padla, není jasné, zda Česká republika vůbec kdy smlouvu ratifikuje. Polsko dalo jasně najevo, že jeho přednostním cílem je zlepšení celkové strategické spolupráce s USA , nikoli protiraketová obrana; ta je pouze prostředkem, jak dosáhnout žádoucího výsledného stavu.

Zdroj ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.6. 2009