Zvláštní evropský školní zájezd...

18. 6. 2009 / Ladislav Žák

Opravdu jen občas se nám zjeví podstata věcí v v takové míře, že můžeme hovořit o podobenství. Případ delegace Evropského parlamentu, která na Blízký Východ vyrazila pod vedením Miroslava Vlčka, ovšem takové podobenství "o stavu EU" skutečně poskytuje.

V době, kdy k sobě přes veškeré problémy hledají Izrael, Fatáh i Hamás nějakou cestu ke koexistenci, přijíždí do oblasti delegace dospělých lidí s demokratickým mandátem, kteří mají zákaz mluvit s členy Hamásu. Trošku mi to připomíná vesnický školní autobusový výlet do Prahy a zákazy, které v něm zaznívají ve vztahu k tomu, co všechno žák nesmí a co "se prostě nesmí". Musím říci, že jsem jako vesnický žák Žák seděl v takovém autobusu mnohokrát a teprve po přednášce pedagogického dozoru o tom, co se nesmí, jsem si mohl udělat představu, co stojí v Praze aktuálně za to, a udělat si program pro čas vymezený na tzv. rozchod.

Už samotný zákaz jednání s Hamásem pro jednotlivce jasně implikoval to, že k jednání musí dojít. Kdybych takový zákaz obdržel já, sešel bych se s Hamásem, i kdybych si ho měl vytvořit. Rovněž dikce uplakané zprávy o některých neposlušných účastnících školního zájezdu připomíná silně žánr třídních knih a žákovských knížek. Pláč pana Vlčka, že ho žáci neposlechli, je typickým nářkem pedagogickým úsilím vyčerpané a lehce hysterické úči na třídních schůzkách nebo pedagogické konferenci před koncem školního roku. Oficiální zprávy EU jsou na tom nejinak.

To, že český Absurdistán je ovšem tím správným předsedou evropského Absurdistánu, dokonale podtrhuje až návrh řešení a potrestání žáků-neposluchů Kavana a Laštůvky. Kavan bere 30 litrů a ještě měl s sebou babu, tak ho vyhodíme a ušetříme. Navíc to je bývalý předseda Valného shromáždění OSN, tak mu dejme kartáč, ať si nemyslí, že bude dělat chytrého... Laštůvka to dělá "zadara" a tak ho necháme být. Opravdu, je čas školních konferencí. Ovšem na tak zvláštní školu, která pořádala tenhle zájezd, je každý inspektor krátký...

Nudíte se?!? Nákup medvídka mývala je "demodé". Vstupte do EU a dělejte tam předsedu... A hlavně jeďte s nimi na zájezd.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.6. 2009