Příznivci Musávího pokračují v pokojných demonstracích

18. 6. 2009

KD│Mír Hosejn Musáví, hlavní postava íránské opozice, vyzval ke dni protestů a smutku jako projevu solidarity s těmi, kdo byli zabiti nebo zraněni během nepokojů následujících po sporných prezidentských volbách. Svým příznivcům doporučil účastnit se ve čtvrtek pokojných demonstrací nebo shromáždit se v mešitách, napsal server satelitní televize Al-Džazíra.

Ve středu se demonstrací navzdory úředním zákazům účastnily řádově desetitisíce Musávího příznivců. Průvod protestující proti údajně zmanipulovanému výsledku voleb směřoval k náměstí Valí Asr. Mnozí byli oblečeni v zelené, barvě Musávího kampaně, avšak reportér Al-Džazíry Alireza Ronaghi hlásí, že zaznamenal nový trend. "Viděl jsem, že převažujícím trendem je nosit také černé stuhy, což je v Íránu znamení smutku, znak sympatie s oběťmi, které zahynuly během protestů v předchozích dnech," hlásí reportér Al-Džazíry.

Vedle protestujících byli uvězněni íránští novináři a bloggeři, uvedla organizace Novináři bez hranic (Reporters Without Borders). Vláda po volbách omezila možnost médií zpravodajsky pokrýt dění v Íránu, a některá média označila za "hlásnou troubu výtržníků". Stránky jako Facebook, Twitter a YouTube jsou blokovány a elitní Revoluční gardy vyhrožují provozovatelům online médií, aby nevyvolávali "napětí". Rovněž jsou blokovány mobilní textové služby. Ronaghi tvrdí, že některé zásahy proti médiím jsou protiústavní.

Přesto některé záběry policie bijící příznivce Musávího pořízené mobilními telefony pronikly do zahraničí a jsou šířeny po celém světě. Při protestech bylo zabito přinejmenším sedm lidí a stovky dalších byly zraněny (izraelský server DEBKAfile s odvoláním na nemocenský personál v Teheránu uvádí výrazně vyšší údaje - KD). Mezi uvězněnými je několik čelných reformních politiků.

Sociologovi Hamídu Rezá Džalajpúrovi bylo ve středu nařízeno domácí vězení, informoval agenturu AFP jeho kolega Issa Saharchíz. Saída Lajlaze, politického a ekonomického analytika, stihl podle jeho rodiny stejný osud.

Rada strážců, nejvyšší církevní orgán íránské theokracie, ve středu znovu odmítla požadavek opozice na anulování voleb a připustila pouze částečné přepočítání hlasů ve vybraných volebních obvodech.

Ministr zahraničí si povolal švýcarského velvyslance zastupujícího v Íránu zájmu USA a protestoval proti "intervencionistickým" americkým prohlášením ohledně voleb.

Prezident Obama však řekl CNBC, že se zdá, že mezi Ahmadínežádem a Musávím jsou jen malé rozdíly, a že historicky vzato vystupoval íránský režim vůči Spojeným státům vždy nepřátelsky.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.6. 2009