Provokace komsomolců už delegitimizují každého, kdo by se jich zastal

15. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Předseda KSČM Vojtěch Filip se spolu se všemi parlamentními stranami zavázal, že bude bojovat proti extremismu. Souhlasil, že bude bojovat jak proti levicovému extremismu, tak proti pravicovému extremismu. Stejný dokument nyní podepisují poslanci a senátoři KSČM. A nemají s formulací problém. Včetně bývalého předsedy, poslance Grebeníčka. Otázkou ovšem zůstává, jak to bude s realizací deklarace v praxi. Části KSČM se totiž nelíbí. Nejnovější provokace komsomolců u památníku obětí nacistického teroru v Lidicích byla reakcí stalinistické části KSČM. Cílem je vymezit se proti "modrožlutému" vedení strany. Bez ohledu na vkus, bez ohledu na zdravý rozum i pietu vůči zavražděným občanům Lidic. Mnohým z nich by se prapory s portrétem Lenina, srpem a kladivem nelíbily. Pohár trpělivosti přetekl už i v Rudém domě. Tisková mluvčí KSČM sdělila médiím zcela zřetelně, že nárůst radikalismu vedl stranu k rozchodu s třemi mládežnickými skupinkami.

Komunistická strana se tak před mimořádnými volbami do Parlamentu ocitá na rozcestí.

Na jedné straně vedení strany nemá problém s termínem "levicový extremismus" a distancuje se od radikalizujících se hlupáků ve svých řadách, na druhé straně titíž lidé končí na kandidátkách KSČM či v regionálních stranických funkcích. Jednoznačně podporováni menšinou "ještěrů" ve straně. Jednoznačně legitimizováni mandátem "svých" organizací. Výsměšná reakce poslankyně Vostré (která jako pořadatelka v Lidicích "nic neviděla"), názory lídra středočeské kandidátky Grospiče, poslance Exnera či dvojky na kandidátce KSČM v Praze Semelové hovoří za vše. "Svaz mladých komunistů Československa" patří už nikoliv do okruhu KSČM, ale do Štěpánovy Strany československých komunistů. Je na čase to říci otevřeně.

iDnes: V Lidicích zavlály prapory levicových extremistů. Nikdo "nic neviděl" ZDE

Nejparadoxnější je, že bojůvka komsomolců si je tak jistá v kramflecích, že útočí i na vedení strany a její poslance. Dehonestace kandidátů do Evropského parlamentu je zcela neskrývaná.

Miloslav Ransdorf se v tzv. "Demokratickém fóru komunistů" aktivně podílel na destabilizaci a rozvratu Komunistické strany Československa při kontrarevolučním puči v roce 1989. V této době otevřeně hlásal sociálně demokratickou koncepci tzv. "demokratického socialismu", ke které se přihlásila i pozdější KSČM. .... V teorii i praxi zůstává M. Ransdorf odpůrcem leninismu, proti kterému brojí i oblíbenou cestou napadání osobnosti, teorie a praxe J. V. Stalina a zdůrazňování "rozdílů mezi Leninem a Stalinem". Své dílo "Nové čtení Marxe" označuje sám Ransdorf za "jednu velkou polemiku se Stalinem a stalinismem". ... Komunistická strana Čech a Moravy se ve svém volebním programu vůbec nehlásí ke svému programovému cíli - socialismu. Zřejmě neodvážnějším heslem kampaně je "Krize?! - Změňme systém!", které však může být interpretováno jako snaha o změnu ("polidštění") pouze v rámci kapitalismu. Tvůrci současné kampaně už zřejmě zapomněli, jaký kredit KSČM získala, když se jako jediná významná politická strana postavila PROTI vstupu České republiky do Evropské unie. ... Strana demokratického socialismu, členská organizace reformistické Strany evropské levice, je pochybnou platformou vzniklou sloučením dvou reformistických skupin odpadlých od KSČM a více než proti kapitalismu a za socialismus bojující proti "zločinům sovětského modelu socialismu" a proti leninismu ("stalinismu"), proti revoluční teorii a praxi. S nárůstem pravicového oportunismu a ztráty komunistické identity v KSČM se tyto dvě strany stále více sbližují - ovšem směrem k programu SDS. Nelze nic mít proti společné kandidátce KSČM a SDS, ale naskýtá se otázka, proč je v kandidátkách vytvářen prostor pro členy organizací s programem "napravo od KSČM", a pro organizace "nalevo od KSČM" nikoli.

SMKČ: Volte modro-žluté! ZDE

SMKČ: Znechucení po volbách do Evropského parlamentu ZDE

Tady komsomolci vystupují zcela otevřeně proti straně, na jejíž kandidátce se ale někteří z nich chtějí dostat třeba do Parlamentu. Jsou tam poměrně vysoko ve středních Čechách, v Praze či ve Zlíně. Nechá si to KSČM líbit? Jestli ano, je to posun vpravdě sebevražedný. Protože pak se musí vedení strany mlčky ztotožnit s adorací Gottwalda, Stalina, Lenina i Dzeržinského. A musí - stejně tak mlčky - nést následky.

SMKČ: J. V. Stalin: Lenin jako organizátor a vůdce Komunistické strany Ruska ZDE

SMKČ, prof. PhDr. Václav Čada, DrSc.: Klement Gottwald - stratég socialistické revoluce v Československu ZDE
SMKČ: Kdo byl F. E. Dzeržinskij? ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 15.6. 2009