POZNÁMKA NA OKRAJ:

Povážlivý záporný vývozní rekord, neboli Kdyz realita zničí sny

10. 6. 2009 / Uwe Ladwig

V dubnu 2009 poklesl německý export ve srovnání s rokem 2008 o 28,7%. To je největší pokles od druhé světové války.

Iluze jsou někdo něco docela hezkého, hlavně, když je dokonce podporují i výsledky některých průzkumů veřejného mínění. A když statistická data potom ukáží něco jiného, neznamená to ani, že by následky reálného rozvoje byly každému hned jasné. To platí asi taky pro hospodářská data za měsíc duben, z nichž vyplývá, že německý export se ve srovnání s předchozím rokem zase jednou drasticky snížil.

Pamatuji, že jsem někde četl, že nemá smysl mluvit o krizi, protože přece jsme se v Německu v minulosti s menším čistým domácím produktem měli vlastně dost dobře. A dalo by se tomu krásně věřit, kdybychom zapomněli na to, že se drasticky změnila základní situace podniků. Německá firma Arcandor, která vlastní mj německé obchodní domy Karstadt, nyní tvrdě zápolí s insolventností a asi to nebude jediný podnik, který chybějící poptávku nepřežije.

Zatím ale hlavně existence krátkodobé státní podpory v nezaměstnanosti podporuje iluzí, že situace německých firem je méně dramatická, než je tomu ve skutečnosti. Bez pomoci by však už hodně firem ohlásilo konkurs. Státní pomoc zatím snižuje firemní náklady a poskytuje aspoň teoretickou možnost přežití podniku na tak dlouho, než by se poptávka zase zvýšila. Že tohle bude ale pro hodně firem asi jen iluzorní, o tom se zatím málo mluví a píše. A nevím, kdyby se o těchto věcech pořádně mluvilo, zda by v evropských volbách zvítězily ty strany, které odmítaly kontrolovat jednání bank.

Zajímavé při tom je, že dosavadní ještě dost velká bezstarostnost obyvatel vedla k tomu, že v Německu v eurovolbách hlasovali pro CDU a hlavně CSU a FDP. Také tato bezstarostnost vedla k určitému oživení poptávky na domácím trhu. To z ekonomických důvodů v taktovéto krizové situaci není špatné. Problémem je jen to, že hospodářská realita v blízké budoucnosti asi zlikviduje ještě hodně dnes existujících snů. Neby myslíte, že tomu tak nebude?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.6. 2009