Eric Hobsbawm: Volby demonstrovaly úpadek evropské sociální demokracie

9. 6. 2009

KD│Nejnápadnějším rysem těchto voleb není hrozba ze strany krajní pravice, i když je zde jasný posun do prava a středopravicové vlády pravděpodobně poskytnou krajní pravici více ústupků. To oč ve skutečnosti jde je krize levice, odpověděl historik Eric Hobsbawm v anketě Guardianu věnované zvolení dvou zástupců krajně pravicové Britské národní strany (BNP) do Evropského parlamentu.

Už se to kdysi stalo ve 30. letech, kdy výsledným efektem Velké deprese bylo posílení pravice a zrušení levice - parlamentní klub Labouristické strany se v roce 1931 ztenčil na 50 členů. Levice se pak zase vzpamatovala, ale tentokrát nejsem optimistou. Sociálně demokratické strany v celé Evropě upadají. Tento úpadek není tak dramatický jako u komunistů o generaci dříve, ale stejně je výrazný. Evropská levice závisela na dělnické třídě, která ve své staré formě již neexistuje, a aby se vzpamatovala, potřebovala by novou voličskou základnu. A to může být těžké.

Levice je všude v problémech: Labouristická strana v Británii, francouzští socialisté, italští demokraté. Španělští socialisté, jedna z mála levicových stran, která v nedávných letech sílila, také zaznamenala skluz. SPD v Německu nedopadla tak zle jak se čekalo, ale ztratila kolem 20% a ztráty nejsou vyváženy hlasy pro novou stranu Die Linke. Byli jsme svědky demoralizace francouzské levice a určité desintegrace levice v Německu. Sociální demokraté budou potřebovat novou vizi, stejně jako nové voliče.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.6. 2009