Firma Shell zaplatí 15,5 milionů dolarů za smrt nigerijského spisovatele

9. 6. 2009

Obří olejářský podnik Shell zaplatí odškodné ve výši 15,5 milionů dolarů jako mimosoudní narovnání v soudním sporu, v jehož rámci byl obviněn, že se podílel na popravě spisovatele Kena Saro-Wiwy a dalších osmi vedoucích představitelů kmenu Ogoni v jižní Nigérii.

Mimosoudní narovnání patří k největšímu finančnímu odškodnění, jaké kdy nabídla multinacionální korporace obviněná z porušování lidských práv. Shell a její nigerijská pobočka SPDC nepřiznaly žádnou vinu, avšak obrovskou finanční částku, kterou se rozhodly žalující straně v občanském soudním sporu vyplatit, považují odborníci na lidská práva za krok k tomu, aby se mezinárodní korporace musely systematicky zodpovídat za to, jak se chovají ve společnostech, v nichž působí.

V minulosti bylo nesmírně obtížné vést soudní spory proti mocným nadnárodním korporacím.

Dohoda o odškodném následuje po třech týdnech intenzivního vyjednávání mezi žalobci, kteří jsou většinou příbuznými popravené devítky z kmenu Ogoni, a firmou Shell. "Strávili jsme mnoho času ve snaze dát dohromady něco, co by bylo přijatelné pro obě strany, a naši lidé jsou velmi potěšeni výsledkem," řekl Anthony DiCaprio, čelný právník pro ogonskou stranu, který pracuje v newyorském Středisku pro ústavní práva.

Dohoda znamená vítězství pro čtrnáctileté úsilí Kena Saro-Wiwy Juniora, syna popraveného aktivisty. Mezi žalobci byla i Karalolo Kogbarová, která přišla o ruku, když ji postřelili nigerijští vojáci při protestech proti tomu, že byla v roce 1993 srovnána se zemí její vesnice, protože se přes její území postavil ropovod firmy Shell.

I když odškodné nemůže nahradit smrt jednotlivých aktivistů, žalobci nyní budou schopni zaplatit své právní poplatky. 5 milionů dolarů bude použito na vzdělávací, komunitní a další projekty v deltě řeky Niger.

Žalobci argumentují, že firma Shell vyplatila tak velkou částku za mimosoudní odškodné, protože se obávala důkazů, které by u soudu vyšly najevo.

Mezi dokumenty, které byly předloženy soudu v New Yorku, byl dopis z r. 1994 od firmy Shell, jímž Shell souhlasil, že zaplatí nigerijské armádě honorář za poskytnuté služby.

Firma Shell vlastní v deltě řeky Niger, kde jsou rozsáhlá ropná ložiska, asi 90 ropných polí.

Lidé z kmene Ogoni zahájili nenásilné protesty proti podniku Shell začátkem devadesátých let, pod vedením spisovatele Kena Saro-Wiwy a jeho organizace Hnutí pro přežití lidu Ogoni. Tato organizace si stěžovala, že firma Shell likviduje ekosystém delty Nigeru, na němž závisejí zemědělci a rybáři z oblasti. Docházelo tam k ničení delty úniky ropy, likvidací lesů pro ropovody a pálením zemního plynu

Odborníci na lidská práva jsou přesvědčeni, že mimosoudní odškodnění bude mít velký dopad na další multinacionální korporace. DiCaprio předpovídá, že to "povede firmy k tomu, aby vážně uvažovaly o sociálním a ekologickém dopadu svých operací, protože jinak se mohou stát terčem soudního stíhání".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.6. 2009