Dobré výsledky voleb (Fundovaná úvaha)

9. 6. 2009 / Wenzel Lischka

Po volbách nastala radostná a spokojená atmosféra. Voliči, vítězové i poražení mohou být v podstatě zcela spokojení, protože demokracie jednoznačně vítězí. V jedné straně se dokonce uvolnila postel předsedy.

Spokojení jsou i nevoliči, kterých bylo 72 %, protože k volbám chodí jen nespokojení lidé. Alespoň tak to bylo jednou řečeno z nejvyšších míst. Není to úžasný úspěch, že je u nás pouze 28% nespokojených občanů? A to, prosím, přestože zuří světová krize!

Proces demokratizace progresivně postupuje. Pokud se tento trend podaří udržet, brzy by u nás bylo 0% nespokojených občanů. Vědecky a politologicky je to naprosto jasný a přímo čítankový jev.

Demokracie je opakem totality (u nás bývalé komunistické). Jestliže za totality bylo 100% voličů (tj. nespokojených občanů), za úplné demokracie by bylo 100% spokojených občanů (tj. nevoličů).

Naši politologové, sociologové, statistikové, kynologové, gynekologové a jiní profesionálové, specialisté a expertové musí nyní pouze řešit jediný malý zádrhel, který se týká absolutních volebních čísel. Stoprocentní spokojenost vykazuje totiž pouze jediná univerzální konstanta, a tou je smrt. Po smrti jsou spokojení úplně všichni, a nikdo si již nenaříká na žádné výsledky voleb.

Nyní tedy, abychom zachránili demokracii, tak musíme před cílem brzdit, a musíme záměrně udržovat určité procento nespokojených občanů -- voličů. Jinak bychom všichni i s tou demokracií zhebli. Nemůžeme tedy ve vlastním zájmu žít v úplné demokracii, ale pouze v demokracii reálné (podobně jako jsme žili za socializmu v reálném socializmu).

Ohledně toho počtu voličů je jejich procento úplně zřejmé. Mělo by jich být přesně 0,1%. Tito voliči, aby nekomplikovali život spokojených občanů, by se měli volit sami mezi sebou. Protože se naše ekonomika úspěšně rozvíjí, přinejmenším alespoň ekonomika někoho, tak se jistě najde dost peněz na volby, které by měly být permanentní. Pokud se totiž nějaká vláda udrží u moci déle než jeden týden, smrdí to totalitou.

Volby včetně volebních kampaní by být také co nejnákladnější! To ještě nikoho nenapadlo, že takto můžeme podporovat ekonomický růst bez úniku domácího kapitálu za hranice?

Celkem 0,1% nespokojených voličů z deseti milionů spokojených občanů činí přesně horních deset tisíc. Myslím, že mi dá každý za pravdu, že tito nejsou nikdy spokojení, že nikdy nemají dost, a také že jsou (proto) nesmrtelní. Přinejmenším kvůli tomu, že se jich nedá jinak zbavit, než úspěšným završením demokratizace společnosti. Ale o tu úplnou demokracii, jak jsme si vysvětlili, nemáme zájem. A tak nám nezbývá, než abychom byli spokojení, že někteří nejsou nikdy spokojení.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.6. 2009