Protesty v Peru: Bohatství Amazonie pro všechny?

8. 6. 2009

Oficiální zdroje hovoří o protestech, kterých se účastní přes 30 000 lidí. Převážná většina jsou domorodí obyvatelé hájící práva svého životního prostředí.

Vládou arogantně opomíjený regionální problém přerostl v národní a 17. května vláda zmobilizovala armádu, jenž má za úkol pomoci policii. Ozbrojené složky mají zajistit letiště, silnice a postarat se o další nezbytné údržby, konstatoval peruánský ministr obrany.

Prezident Alan Garcia řekl, že by z přírodních zdrojů země měli profitovat všichny Peruánci, ne jenom ,,malá skupina místních''. ,,Musíme pochopit, že když jsou zde zásoby ropy, plynu a dřeva, nepatří to pouze lidem, kteří měli to štěstí a narodili se zde,'' konstatoval Garcia. Peruánská ústava zaručuje státu vlastnictví nad minerálním a uhlovodíkovým bohatstvím země.

AIDESEP je sdružení původních obyvatel a organizací hájící práva domorodců. V jejím čele stojí Alberto Pizango. Ten se účastní jednán s vládou. Řekl, že nadnárodní koncerny prakticky usurpovaly původní teritoria bez jakékoli konzultace.,,To co chceme je rozvoj z našeho hlediska,'' následně uvedl Pizango.

8. května vyhlásila vláda státní pohotovost na 60 dní v oblasti Peruánské Amazonie kde protestující přerušili dopravu včetně letišť a mostů. Velké investice jsou v ohrožení, uvedl pro BBC v Limě Dan Collyns. Minulý měsíc přislíbila francouzská společnost Perenco investovat 2 biliony dolarů do jednoho pralesního ropného pole. Místní obyvatelé si stěžují, že více než 70 % Peruánské Amazonie je pronajato k průzkumům ropy a plynu, tím se narušuje biodiverzita Amazonie a jejich vlastní životy jsou v ohrožení. Peruánský deštný prales patří k nejrozlehlejší části Amazonie mimo Brazílii.

Nesmyslné formulace prezidenta Garcii si každý zhodnotí sám. Nejenže většina obyvatel nepociťuje výhody destruktivního průmyslu, naopak valná část obyvatel Peruánské Amazonie žije v podmínkách nepřijatelných pro ,,zápaďana.'' Šamani v peruánské Amazonii udržují navzdory staletím kolonizace na živu rituály, při nichž používají lektvary z pralesních rostlin, jejichž halucinogenní účinky patří k léčebné metodě. V zákoutích jihoamerického tropického pralesa včetně městských aglomerací, jakou je například Iquitos, jsou léčivé rostliny a víra v ně typickými metodami pro zdraví zdejších domorodců.

Prales a jeho zasvěcení obyvatelé skýtají nesmírné bohatství nejen pro oblast antropologie, ale zejména přínos pro biologii a léčbu nemocí. Indiáni také znají metodu jakéhosi polykulturního zemědělství, kdy vedle sebe roste až sedmdesát různých rostlinných druhů, které jsou sice chaoticky promíchané, ovšem nikoli náhodně. Takové botanické mistrovství předčí ,,moderní'' zemědělství a člověk užasne nad těmito agrikulturními znalostmi.

Není těžké pochopit, že bohatství Amazonie nespočívá jen ve vytěžení a zdecimování přírodního bohatství.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pro Britské listy shrnul Mirro Pokorný.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.6. 2009