Co je hlavní příčinou nízké volební účasti v eurovolbách

8. 6. 2009 / Boris Cvek

Pan Žák v článku "Kde je hranice legitimity?" podle mého názoru ignoruje hlavní příčinu nízké volební účasti při právě skončených volbách. Tím důvodem je to, že jsou to volby evropské a že celá Evropská unie je nyní ve složitém procesu demokratizace, který zdaleka není dokončen. Měli jsme tu referenda, v nichž se občané Francie a Holandska postavili proti Ústavní smlouvě, a tak se jim nedovolilo později hlasovat o její variantě, dojednané v Lisabonu. Irové, kteří jako jediní směli hlasovat v referendu i o Lisabonské smlouvě, odmítli, a tak musí hlasovat znovu.

To musí dost nahlodat důvěru v demokratičnost EU a smysl hlasování vůbec (škodolibě by se dalo říci: dovolili nám volit ve volbách, protože asi nic nemůžeme pokazit, čili změnit). Mnozí lidé, včetně např. V. Klause a jeho lidí, tvrdí, že volby do parlamentu, který není parlamentem suverénního státu, nemají smysl. A voliči celkově budou asi chápat podzimní volby do Poslanecké sněmovny jako mnohem důležitější, protože jejich státem prostě stále je Česká republika, nikoli EU. Překonat tento pocit a demokratický deficit Unie bude trvat nejspíše generace a dost možná se to nepovede nikdy. Nízká volební účast v evropských volbách může být v některých státech Unie způsobená nespokojeností s jejím fungovaním, v jiných naopak spokojeností.

Rozhodně je však součástí komplexního a bezprecedentního procesu, kdy se desítky různými jazyky mluvících, po staletí spolu válčících a nacionalismy zformovaných států snaží najít vhodný modus integrace v globálním světě. Jestliže kdysi se svět dělil podle koloniálních mocností Evropy (britské, francouzské, španělské, portugalské, holandské, později i italské a německé koloniální državy) a konflikt v Evropě představoval světovou válku, dnes vedle USA, Ruska, Číny, Indie, Brazílie či arabského světa stojí Evropa náhle jako pouhý kus a ne vlastník globální mapy. Tato zásadní změna, nesoucí s sebou potřebu nové evropské identity v kontrastu s identitou národní, zdaleka není občany EU ještě strávena, a mj. i proto národním volbám přičítají, tradičně, mnohem větší důležitost.

Je to úplně jiná situace, než je tomu třeba s volbami do Senátu, který by opravdu nemusel existovat, aniž by se něco zásadního stalo.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.6. 2009