Privatizace "Obamovy války"

8. 6. 2009

KD│To že se bývalý viceprezident Dick Cheney po několika měsících znova objevil - zdá se, jakoby teď opouštěl proslulé utajené bydliště častěji, než když býval ve funkci - neznamená, že zima bude o šest týdnů delší. (Odkaz na pennsylvánský svátek Groundhog Day; Cheney je srovnáván se svištěm, který se podle adaptované německé pověry, v níž zastoupil medvěda, v případě, že zahlédne svůj stín, vrací zpět do nory - což znamená, že zima bude pokračovat. Cheney se sice do nory vrací též, nicméně... - KD.) Ale to připomíná klasickou country & westernovou píseň "How Can I Miss You When You Won't Go Away?" (Jak mi můžeš chybět, když jsi neodešel?), vtipkuje na úvod článku pro Truthout Michael Winship.

Pan Cheney si coby samozvaný mluvčí opozice hraje na Nostradama a temně prorokuje zkázu, pokud Obamův Bílý dům bude dál opouštět politiku Bushovy administrativy; připravuje tak scénu pro rekriminaci a obviňování, pokud by v Americe došlo k dalšímu teroristickému útoku.

Cheneyho mrzuté dědictví je prostě dárkem předávaným na pokračování. Právě tento týden The Washington Post poprvé informoval o tom, že Cheney coby viceprezident dohlížel "přinejmenším" na čtyři slyšení o "zesílených" výslechových technikách s účastí vysoce postavených členů Kongresu, aby udržel politickou podporu pro hrubé zacházení s vězni.

"Úředník, který byl svědkem jednoho Cheneyho brífinku pro zákonodárce řekl, že přítomnost viceprezidenta působila, jakoby jejím smyslem bylo dodat váhu žádosti CIA o pokračování tohoto programu."

A vzpomínáte si na mezinárodní energetickou společnost Halliburton, kde býval Cheney výkonným ředitelem? Po pádu Bagdádu se Halliburton a jeho tehdejší dodavatel KBR bez výběrového řízení stali šťastnými příjemci miliard dolarů, aby se starali o armádu i obnovení iráckého ropného průmyslu. Plýtvání, nekvalitní práce (například vadné zapojení, které způsobovalo fatální elektrošoky) a korupce překročily všechny meze, vyšetřovatelé Pentagonu dokonce uvádějí, že Ceney ještě jako viceprezident dostával kompenzace a měl předkupní právo na akcie.

Pratap Chatterjee, autor knihy "Armáda Halliburtonu", v reportáži pro TomDispatch.com napsal: "Začátkem května během slyšení na Capitol Hill ředitelka DCAA [Defense Contract Audit Agency, tj. úřadu pro audit soukromých bezpečnostních agentur] April G. Stephenson řekla nezávislé a nadstranické, mandátem Kongresu vybavené Komisi pro najímání žoldnéřů v době války v Iráku a Afghánistánu, že od roku 2004 její personál hlásil generálnímu inspektorovi Pentagonu 32 případů podezření na účtování příliš vysokých nákladů, uplácení a další možná porušení zákona. "Naprostá většina" těchto případů byla spojena se společností KBR, která v účetnictví vykázala spotřebování ohromujících 43% finančních prostředků, jež Pentagon utratil za válku v Iráku."

V jednom případě si KBR účtovala za "prefabrikovanou obytnou buňku" na základnách v Iráku 38 000 dolarů za kus; jiný dodavatel nabízel totéž za 18 000 dolarů. Avšak z celkové částky 553 milionů dolarů určených KBR, které DCAA zablokovalo nebo suspendovalo, odsouhlasil Pentagon 439 milionů - poté, co akceptoval vysvětlení ze strany KBR.

KBR, Halliburton a soukromá bezpečnostní agentura Blackwater se staly symboly excesů outsourcovaného válčení. Takže snad byste si nemysleli, že se s novým šerifem Obamou tyto praktiky ocitnou na seznamu zakázaných věcí. Kdepak.

Podle nové statistiky Pentagonu byl ve druhém letošním čtvrtletí zaznamenán 23% nárůst počtu personálu najatého soukromými bezpečnostními agenturami a pracujícího pro Pentagon v Iráku, a dokonce 29% nárůst v případě Afghánistánu. Ve skutečnosti nyní tento soukromý personál tvoří polovinu našich jednotek v obou zemích. "To znamená", říká Jeremy Scahill, "že najímají 242 647 kontraktorů zaměstnaných v těchto dvou amerických válkách."

Scahill, který provozuje excelentní novou webovou stránku Rebel Reports, hovořil s mým kolegou Billem Moyersem v čerstvém vydání pořadu Bill Moyers Journal na PBS. "Vidíme, že výsledkem tohoto neuvěřitelného spoléhání Spojených států na soukromé kontraktory je vznik nového systému válčení," řekl Scahill. Najímáním občanů cizích států coby žoldnéřů "měníte celý svět ve své rekrutační území. Složitě propojujete korporátní zisky s eskalací válčení a firmy vydělávají prostřednictvím účasti na vašich válkách."

"Podrýváte tím demokratickou politiku Spojených států. A také porušujete suverenitu jiných států, protože měníte jejich občany v kombatanty ve válce, jíž se neúčastní."

"Zdá se mi, že na konci toho všeho může být dezintegrace národních států. Mohou být nahrazeny korporacemi provozujícími vlastní armády. Podle mne by takový vývoj byl devastující. Ale na mikroúrovni už k tomu dochází. A obávám se, že se totéž začne dít v mnohem větším měřítku."

Komentář Jeremyho Scahilla byl odvysílán právě v době, kdy generálporučík Stanley McChrystal, muž nominovaný na velitele v Afghánistánu, říká, že náklady USA a NATO na naši strategii v této zemi v příštích letech vzrostou o další miliardy dolarů. Ve skutečnosti to podle v květnu zveřejněných rozpočtových dokumentů Pentagonu vypadá, že příští rok náklady na válku v Afghánistánu - které se stále častěji říká "Obamova válka" - překročí náklady na válku v Iráku.

Ve čtvrtečním káhirském projevu prezident tvrdil, že netouží v Afghánistánu ponechat vojáky nebo zřídit tam trvalé vojenské základny. Avšak podle Jeremyho Scahilla "je to svého druhu staré víno v nové lahvi. Obama vysílá do světa určitou zprávu, ale skutečnost, zejména pokud jde o soukromé vojenské kontraktory, je taková, že zůstává zachován status quo z Bushovy éry."

A to je možná ještě další důvod, proč Dick Cheney, soukromý kontraktor ve výslužbě, stále neodchází.

Celý článek v angličtině: ZDE

Další čtení k tématu - Lind, W. S.: Memorandum prezidentovi ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.6. 2009