Gaza - foto  Getty Images

Vlček před cestou do Gazy: S Hamásem jednat nebudeme. Tečka.

5. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Monitorovat situaci v pásmu Gazy odjíždí v neděli předseda českého parlamentu Miroslav Vlček v čele parlamentní diplomatické delegace zemí EU, ve které budou zástupci 11 zemí, ale třeba i místopředsedkyně Evropského parlamentu Luisa Morgantini. Z okružní cesty po Izraeli a Palestině má vzniknout zpráva, která by měla prezentovat společný postoj zemí Evropské unie k otázkám Blízkého východu. Delegace navštíví mimo Izraele a Palestiny i Egypt a Jordánsko.

◄ Izraelem vybombardovaná Gaza, leden 2009 - foto Getty

Hovořit má například s egyptským prezidentem Husní Mubarakem, ministrem pro právní a parlamentní záležitosti Mufídem Šehabem, předsedou Lidového shromáždění egyptského Parlamentu Fathí Surúrem, generálním tajemníkem Ligy arabských států Amr Mússou, s představiteli Palestinské legislativní rady.

V pásmu Gazy se budou evropští politici pohybovat pod ochranou UNRWA. České předsednictví v lednu ostře odsoudilo zásah budovy UNRWA v Gaza City izraelskou palbou a obvinilo Izrael z opakovaného zasahování civilních nebo humanitárních cílů. V Ramalláhu se poslanci setkají se s představiteli Fatahu, Třetí cesty, Demokratické fronty pro osvobození Palestiny, Strany lidu a Lidové fronty pro osvobození Palestiny, ale i s nezávislým poslancem Mustafou Barghouti, s ministrem zahraničních věcí Rijádem Malkím, prezidentem Mahmúdem Abbásem. V Izraeli pak s předsedou Knesetu Reuvenem Rivlinem.

Návštěva byla iniciována Hansem-Gertm Pötteringem a předsedou řeckého parlamentu Dimitrosem Sioufasem a vznikla na základě Vlčkova desetibodového Memoranda pro Palestinu, kterou Vlček představil v Paříži na summitu předsedů parlamentů EU. Doposud jediná společná pozice je, že Evropa nehodlá jednat s Hamásem a považuje ho nadále za teroristickou organizaci.

V současnosti se otázkou Blízkého východu zabývá jak Obamova adminsitrativa, která podporuje vznik samostatné Palestiny, tak Rusko, které jedná jak s Izraelem, tak se Sýrií ... Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman, který zastupuje třetí nejsilnější skupinu v Knessetu, složenou z ruských přistěhovalců, do programu izraelské vlády prosadil bod o strategických vztazích s Ruskem, což vyvažuje oslabení strategického spojenectví s Washingtonem za nového prezidenta Baracka Obamy.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.6. 2009