Souboj zákonů a konečné řešení

25. 5. 2009 / Irena Ryšánková

Česká televize vysílá v době před každými volbami předvolební spot. Čímž plní zákon o volbách. Volební spot totiž je útvar, do něhož ze zákona ČT nesmí sáhnout, může jen zkontrolovat, že je technicky v pořádku a víc se neptat. Nevztahuje se na něj ani velký vysílací zákon, ani ,,malý televizní".

Jenže .... Co když spot obsahuje třeba rasistické výkřiky? Nu, tumáš čerte kropáč. Na to prakticky nikdo nepomyslel.

Musí tedy veřejnoprávní média dál vysílat spot, který je zjevně rasistický - a učinit zadost zákonu o volbách? Nebo mají vysílání spotu zastavit, podat na tvůrce trestní oznámení a tím předejít trestnému činu? Čím učiní zadost jak ústavě a listině, tak i trestnímu zákonu?

Navzdory ,,moudrým", kteří vykřikují, jak to, že ČT spot nestáhla hned a jak je pozdě, byl zákaz spotu spíše počin osobní statečnosti ředitele obou médií veřejné služby.  Po velmi podrobné úvaze. Odplata od obou  stran, jejichž spoty jsou problematické - Národní i Dělnické - na sebe jistě nenechá dlouho čekat. V neděli pořádají první protest "za svobodu slova". Určitě zpochybní volby. Určitě budou tvrdit, že stažení spotů je jejich narušení. Stažení spotů ale zcela jistě byl jediný způsob, jak zabránit trestnému činu nebo jeho přípravě. Konečné řešení otázky cikánské takovým trestným činem nepochybně minimálně zavání. Chápu, že sociálně nepřizpůsobiví mnoha lidem pijí krev. Ale tuto situaci má řešit stát, kterého, zdá se, tento problém moc netrápí. A ti ,,slušní" - bílí i barevní - mají pocit, že nemají ochranu a tak se v zoufalství obracejí právě k těmto stranám. Nic jiného jim totiž nezbývá.

Jenže po konečném řešení otázky cikánské může taky přijít konečné řešené pro homosexuály, dlouholebé nebo hnědooké. Ono konečné řešení, které v našem podvědomí žije už mnoho desítek let se může týkat každého z nás, na koho se zrovna ukáže prstem.

Ředitelé obou médií  suplují v tuto chvíli stát. Pustit spot do vysílání byl zcela zákonný krok. Stáhnout spot z vysílání ovšem chtělo odvahu.  Jiří Janeček a Václav Kasík museli náhle, ,,na své triko" suplovat stát, který nebyl schopen  se s oběma stranami poradit. Suplují ministerstvo vnitra, které dalo soudu tak mizerné podklady, že Dělnická strana existuje dál a Národní strana zůstala nepovšimnuta. A možná, že suplují i soudy, nichž je známo, že nedokáží rozhodnout v řádech hodin, ale ani měsíců...

Volební spot neodpovídá definici televizního pořadu ze zákona. Prostě jím není. Je to kousek vzduchoprázdna, které musí rozhlas i televize veřejné služby vysílat před každými volbami.JE ale vysílání výzev ke konečnému řešení cikánské otázky veřejnou službou?

Nepochybil ani ten, který nechal spot odvysílat, a tím méně nepochybil ten, kdo jej zakázal.

Bude hodně zajímavé sledovat, jak rozhodnou vyšetřovatelé a soudy. Budou se zabývat trestními oznámeními na obě strany nebo jim bude spíše ,,po srsti" trestní oznámení obou stran? Množství policistů, které vyzývá k vládě pevné ruky i množství agresivních mlátiček mezi policisty nedává první variantě mnoho nadějí. Zákony svázaná spravedlnost liberální parlamentní demokracie je atakována ze strany komunálních politiků i ze strany neonacistů se zcela jasným záměrem: ukázat, že deklarovaná svoboda slova neexistuje. Ale ke svobodě se musí vždy vázat i odpovědnost.

Proč mám pocit, že vím, jak to dopadne?

Psáno pro server První zprávy

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.5. 2009