Letecká společnost British Airways likviduje první třídu

23. 5. 2009

Aerolinky British Airways zaznamenaly za poslední rok rekordně nejvyšší ztráty od doby své privatizace před dvaceti lety - ve výši 401 milionů liber. Ředitel letecké společnosti Willie Walsh oznámil, že se vzdává svého osobního platu za červenec 2009 a doporučil 40 000 zaměstnancům firmy, aby si vzali neplacenou dovolenou, anebo pracovali na část úvazku. "Není to trik. Nerad se vzdávám něčeho, co si zasloužím," řekl.

Více než 50 procent zisků firmy British Airways pochází od cestujících, létajících přes oceán za drahé peníze první třídou: v ní dostanete zadarmo pyžamo, gurmánské jídlo a pak usnete v prostorné - a rovné - posteli.

V důsledku globální hospodářské krize však poklesla poptávka o cestování přes Atlantik v drahé první třídě o 13 procent. Společnost British Airways proto právě oznámila, že tento druh dopravy ve svých nových letadlech už nebude mít. Firma však nemá peníze na to, aby nechala svá dosavadní letadla přestavět a odstranit z nich luxusní oddělení první třídy. Hodlá tedy zavést praxi, kdy bude prodávat víc míst pro druhou třídu, než jich v letadlech skutečně je - teprve tak může finančně vyjít. Pokud se do letadla dostaví víc cestujících, než je sedadadel v druhé třídě, posadí je do prázného oddělení třídy první.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.5. 2009