Obama se střetl s Cheneym ohledně Guantánama

22. 5. 2009

Prezident Obama obhajoval své rozhodnutí uzavřít tábor v zálivu Guantánamo a zveřejnit podrobnosti o drsných vyšetřovacích technikách. Zdůraznil, že se Amerika ze Bushovy vlády odchýlila od svého kursu.

Obama konstatoval: "Jsem přesvědčen každým vláknem své bytosti, že v dlouhodobé perspektivě můžeme udržet bezpečnosti naší země pouze, pokud budeme využívat moci svých základních hodnot." Zároveň varoval: "I v tuto chvíli ve vzdálených výcvikových táborech a v přeplněných městech připravují lidé spiknutí na zabíjení Američanů. Tak tomu bude i za rok, za pět let a zřejmě i za deset let."

Přislíbil, že jeho vláda udělá vše, co je v jejích silách, aby udržela Spojené státy v bezpečí, když zveřejnil plány uvěznit až 100 vězňů ze zálivu Guantánamo na dobu neurčitou bez soudu, protože, i když nemohou být stíháni, přesto zosobňují teroristickou hrozbu. "Chci být upřímý," řekl americký prezident, "toto je nejsložitější problém, jakému čelíme."

Bývalý americký viceprezident Dick Cheney Obamu za to kritizoval. "V boji proti terorismu nejsou žádné kompromisy a polovičatá opatření vedou k tomu, že budeme napůl vystaveni nebezpečí.

Obama tvrdí, že navzdory opozici, kterou charakterizoval jako vyvolávání strachu, nejpřísněji hlídaná vězení v USA dokáží zvládnout osoby podezřívané z terorismu.

Mnoho z dosavadních 240 vězňů v Guantánamo bude postaveno před soud u normálních soudů, několik osob budou soudit obnovené vojenské tribunály, které kritizují organizace na ochranu lidských práv. Vězni, kteří nezosobňují bezprostřední bezpečnostní riziko, budou dopraveni do jiných zemí a několik osob, které soudy nařídily propustit, dostane povolení usadit se v Americe.

List New York Times informoval, že z interního dokumentu Pentagonu vyplývá, že každý sedmý z 534 vězňů převezených z Guantánama jinam se vrátil k terorismu

Obama konstatoval: "Jsme si silně vědomi, že za minulé vlády byli vězni propouštěni a za některých okolností se vrátili na bojiště. Proto odstraňujeme špatně naplánovaný, chaotický přístup, v jehož důsledku byli vězni v minulosti propouštěni. Zacházíme s těmito případy s opatrností, jakou vyžaduje zákon a naše bezpečnost."

Obama uvedl, že se nechce nechat zatáhnout do minulosti ani Dickem Cheneym, ani levicovými organizacemi, které požadují ustavení komise pro pravdu, která by určila viníky.

"Musíme se soustředit na budoucnost," řekl Obama. "Když jde o činy posledních osmi let, vášně jsou intenzivní. Někteří Američané jsou rozhněvaní. Jiní chtějí znovu bojovat v debatách, které už byly uzavřeny a které v některých případech prohráli.

Obama také zdůraznil, že jeho rozhodnutí zveřejnit tajné záznamy výslechů, ale zakázat zveřejnění fotografií, není rozporné. Uvedl, že chtěl najít správnou rovnováhu mezi otevřeností a bezpečností státu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.5. 2009