Na dopis Obama reagoval

22. 5. 2009 / Josef Liška

Americký president B. Obama dostal po svém zvolení spousty blahopřejných dopisů, které pochopitelně v hojném počtu přicházely ze všech světových stran.

Po oficiálním ohlášení termínu jeho příjezdu do Prahy přišla do Bílého domu další dopisová vlna, pošta z České republiky se žádostmi jednotlivců i skupin českých občanů o přehodnocení stanoviska a záměrů dřívější Bushovy administrativy k umístění americké radarové základny u nás.

Dopisy upozorňující na arogantní přístup Topolánkovy vlády k tříčtvrtinové většině občanů, kteří odmítají radar v Brdech a požadují referendum.

V té době získal úřad v Bílém domě ve Washingtonu množství e-adres a dnes oslovuje široké spektrum veřejnosti.

V našich českých poměrech je naprosto běžné, že občané, ale velice často také instituce, nedostanou odpověď od "blahorodí" sedícího na vrchnostenském úřadu. Lidé žádají, prosí, připomínají, nebo si stěžují. Odpověď, poděkování za připomínku nebo včasné vyřízení písemné žádosti nepřipadá v úvahu. Jen mlčení.

Zvykli jsme si již velice dávno na pořekadlo o "lampárně" na nádraží a bohužel, tohle poučení platí stále i dnes.

Barack Obama si našel čas, aby na doručený dopis z České republiky odpověděl. V minulém týdnu jsme od něho obdrželi zajímavou a aktuální informací o průběhu příprav reformy zdravotnictví ve Spojených státech.

Je dobré se podívat, jak postupují při zahájení řešení tak závažného problému Američané. Za precizní překlad dopisu amerického prezidenta do českého jazyka děkuji paní Mgr. Haně Ševečkové, M.A.:

Bílý dům, Washington

Dobrý den,

dostáváte tento krátký e-mail, protože Vaše jméno figuruje na úřadu vlády ve Washingtonu.

Moji zaměstnanci a já plánujeme využít těchto zpráv k přímé komunikaci týkající se důležitých záležitostí a právě dnes pro Vás máme několik povzbudivých informací z oblasti zdravotnické reformy.

Vicepresident a já jsme se právě setkali s představiteli Sněmovny reprezentantů a získali jejich závazek schválit návrh zákona o jednotné zdravotnické reformě a to do 31.července 2009.

Máme rovněž souhlas představitelů zdravotnictví, z nichž mnozí byli v minulosti proti jakékoliv zdravotnické reformě.

V pondělí jsem se setkal s některými z těchto představitelů a ti se zavázali podílet se na snižování výdajů ve zdravotnictví, přičemž by se ušetřily více než dva bilióny dolarů v příštích deseti letech - kolem 2,500 dolarů pro každou americkou rodinu.

Pak v úterý zástupci několika špičkových amerických společností přišli do Bílého domu, aby předvedli inovované způsoby snižování zdravotnických nákladů a to zlepšením zdravotního stavu svých zaměstnanců.

Nyní sněmovna a senát zahájily debatu týkající se naší národní ekonomiky. Toto jednání musí být průhledné a komplexní a jeho výsledek musí redukovat náklady, zajistit kvalitu a dostupnost zdravotní péče pro všechny a zaručit nám všem možnost výběru lékaře a lékařské péče.

Reforma zdravotnictví by se měla týkat také Vás. Přemýšlejte o jiných lidech, kteří chtějí reformu a další záležitosti podpořit a předejte jim naši adresu: http://www.whitehouse.gov/EmailUpdates

Reforma zdravotnictví nemůže přijít dost brzy. Za zdravotnictví utrácíme víc než jakákoliv jiná země, avšak naše rodiny stále bojují s narůstajícími platbami a téměř 46 miliónů lidí je bez pojištění.

Proto se budeme snažit vytvořit základy nové ekonomiky.

Chceme Vás i nadále informovat o reformě zdravotnictví i dalších zásadních otázkách.

Děkuji.

Barack Obama

P.S.: jestliže byste chtěl dostávat více informací o zdravotnické reformě a můžete spolupracovat neváhejte navštívit http://www.HealthReform.gov.

Doposud nedokonalé, zdravotnické zabezpečení většiny amerických občanů prezident nezatajuje a hledá se svými spolupracovníky řešení, oslovuje občany a žádá je o spolupráci.

Na webových stránkách The White House Washington je umístěno vybídnutí všem lidem: "KONTAKTUJTE NÁS. Pro zasílání otázek, komentářů, názorů určených prezidentovi nebo jeho zaměstnancům použijte prosím formulář níže."

A ještě dodatek o tom, že president B. Obama se rozhodl pro vytváření nejotevřenější a nejpřístupnější administrativy v celé americké historii a pro každého.

Hned po několika týdnech vlády nového prezidenta byly zveřejněné kritické úvahy některých nedočkavců o tom, že se prezident Obama každým dnem vzdaluje od svých předvolebních slibů.

S postupem času se přidávají další kritici a ani u nás dnes není vzácné číst formulace, že zrazuje miliony lidí, kteří do něho vložili svoji naději nebo financovali jeho předvolební kampaň a pomohli mu dosednout na prezidentský stolec.

Pokud mají tito pisatelé dobrý úmysl, měli by v první řadě využít možností, která je jim úřadem prezidenta nabízena : KONTAKTUJTE NÁS.

V druhém, opačném případě, pokud se jedná jenom o negativní a poťouchlé pokusy ovlivnit veřejné mínění, budou tito pisatelé při vymýšlení svých kritik na Baracka Obamu pokračovat ve svých úvahách na stránkách novin. Užitečnější by ale bylo napsat svůj názor na správnou adresu.

Každému musí být jasné, že všechny hříchy napáchané v dřívější dlouhé době nemohou být odstraněny mávnutím kouzelného proutku zvláště, když jakákoliv prosazovaná změna ve vedení státní politiky ohrožuje existenci a zájmy těch nejmocnějších.

Proti nim i pro B. Obamu, který má stále na své straně většinovou podporu amerických občanů, bude velmi těžké se postavit. Jeho kroky po tenkém, politickém ledě budou muset být "zatraceně opatrné".

Je poněkud smutné, že mnohé redakce ochotněji uveřejňují na svých stránkách kritiky a odsouzení toho či onoho, ale nějakým záhadným způsobem se tomu samému objektu pozornosti nedostává ani špetka pochvaly nebo uznání.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.5. 2009