Expertní panel odmítl možnost, že by Evropě hrozil útok íránských raket

21. 5. 2009

Je jasné, že Obamova administrativa si potichu připravuje pozici pro konstatování, že tento provokativní plán silně prosazovaný Georgem W. Bushem a spol. je nepotřebný a že by nefungoval.

KD│Washington Post informoval o tom, že tým amerických a ruských technických expertů si přeje zrušit plány na umístění protiraketového systému v Polsku a České republice, komentoval pro The Nation Robert Dreyfuss.

Plánovaný americký raketový deštník, který by měl bránit Evropu před možným íránským útokem, by byl proti raketám, jichž by mohl Írán pravděpodobně použít, neúčinný, shodli se na společné analýze špičkoví američtí a ruští vědci.

Americkoruský tým také dospěl k závěru, že by trvalo více než pět let, než by Írán byl schopen postavit jak jadernou hlavici, tak raketu schopnou dopravit ji na dlouhou vzdálenost. A pokud by se Írán o takový útok pokusil, znamenalo by to jeho zničení.

Experti dospěli k názoru, že protiraketový systém není důležitý zčásti proto, že hrozba neexistuje:

"Hrozba íránského raketového útoku na Evropu tedy není naléhavá," uzavírá dvanáctičlenný technický panel ve zprávě zpracované EastWest Institutem, nezávislým think tankem se sídlem v Moskvě, New Yorku a Belgii.

Závěry byly přehlédnuty Williamem Perrym, bývalým Clintonovým ministrem obrany, který je titánem vojenskoprůmyslového komplexu a rozhodně ne žádnou holubicí. Budou představeny Jimem Jonesem, národním bezpečnostním poradcem prezidenta Obamy.

Je jasné, že Obamova administrativa si potichu připravuje pozici pro konstatování, že tento provokativní plán silně prosazovaný Georgem W. Bushem a spol. je nepotřebný a že by nefungoval.

Tento příběh má dvojí význam: Zaprvé, je důležitým prvním krokem k znovuvybudování vztahů s Ruskem - neboli ke stlačení slavného tlačitka "Reset" - což samo o sobě představuje důležitý krok. Zadruhé, je součástí rozvážné a opatrné Obamovy snahy otevřít dveře k jednání s Íránem, snížit význam údajné hrozby z této země a zvýšit šance na to, že pokus o navázání normálních diplomatických vztahů se zdaří.

Obama tak klidně čelí pokusům premiéra Netanjahua rozeznít všechny poplašné zvony které existují. Navzdory Netanjahuovi a navzdory koordinovaným výzvám jeho amerických spojenců Obama odmítl stanovit jasnou hranici pro jednání s Íránem a dal najevo, že jde o rozhovory s otevřeným koncem:

"Víte, nepřeji si stanovovat nějaký umělý termín. Myslím, že je důležité uznat, že Írán je právě uprostřed voleb. Myslím, že vy všichni jakožto političtí reportéři dobře víte, že doba voleb nebývá vždy dobou vhodnou pro práci.

Jejich volby skončí v červnu, a my doufáme, že v té době začne vážný proces jednání, poprvé v rámci procesu P5+1, který už probíhá, a potenciálně s dodatečným přímým jednáním mezi Spojenými státy a Íránem.

Chci znovu zdůraznit, co jsem už řekl dříve, že totiž věřím, že není jen v zájmu mezinárodního společenství, aby Írán nevyvinul jaderné zbraně; já přímo věřím, že je také v zájmu Íránu, aby jaderné zbraně nevyvíjel, poněvadž by to spustilo závody v jaderném zbrojení na Středním Východě a přineslo vážnou destabilizaci ve všech možných ohledech. Írán může dosáhnout svých zájmů ohledně bezpečnosti a mezinárodního respektu a prosperity pro svůj lid jinými prostředky, a já jsem připraven udělat to, o čem jsem přesvědčen, že to bude přesvědčivým argumentem pro potřebu zvolit jiný kurs.

Jedna z věcí, jichž jsme si rovněž vědomi, je také skutečnost, že přinejmenším historie jednání s Íránem je historií mnoha rozhovorů, po nichž ale vždy nenásledovala akce. A proto je pro nás myslím tak důležité bez stanovování umělých termínů mít na paměti fakt, že nemůžeme jednat věčně. Nebudeme vytvářet situaci, v níž by se rozhovory staly omluvou pro chybějící akci, zatímco by Írán pokračoval ve vývoji a rozmisťování jaderných zbraní. To je samozřejmě něco, čeho se Izrael obává, ale je to také předmětem obav Spojených států a mezinárodního společenství jako celku.

Očekávám, že bychom mohli brzy začít diskusi, krátce po íránských volbách, a koncem roku bude mít velmi dobrý smysl posoudit, zda se pohybujeme správným směrem a zda vyjednávající strany dosáhly pokroku a existuje dobrý důvod věřit v překonání rozdílů. To neznamená, že v tu dobu budou všechna témata vyřešena, ale znamená to, že budeme pravděpodobně koncem roku schopni provést kontrolu a znovu vyhodnotit tento přístup."

Podle mého názoru to je perfektní.

Mimochodem, panel expertů hodnotící íránskou raketovou hrozbu dospěl k závěru, ža jakékoliv nebezpečí pro Evropu a Izrael je podle všeho celé roky vzdáleno:

"Dospěli k závěru, že by Íránu trvalo přinejmenším dalších šest až osm let, než by postavil raketu s doletem postačujícím k tomu, aby zasáhla Jižní Evropu, a že pouze nezákonná zahraniční pomoc a koordinované a dobře viditelné, desetiletí trvající úsilí může vést k průlomům potřebným postavení rakety s jadernou hlavicí schopné ohrozit Spojené státy."

Rada Bibimu: Nebuďte smutnej!

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 21.5. 2009