Zdá se, že Češi rádi trhají knihy z vazeb

21. 5. 2009 / Jan Čulík

Ještě jednu vzpomínku na můj nedávný pobyt v ČR. V Ústavu české literatury na FFUK jsem letos v dubnu vedl seminář o díle Bohumila Hrabala. Hrabal je pozoruhodným filozofem: vyjadřovatelem nejtypičtějších českých postojů, z nichž snad nejcharakterističtější je tento: "Jsem zbabělec, a proto kolaboruju s cizí mocí, která zotročuje mou zemi a jíž jde o likvidaci mé kultury i mě samotného. Vím, že mě i mou kulturu tato kolaborace ničí a mrzí mě, že na tom osobně spolupracuju. Nedokážu se však vzepřít, a tak ničím sebe i svůj svět aspoň jen pomalu."

To je bezpochyby semantický obsah Hrabalovy Příliš hlučné samoty o pracovníkovi sběrny starého papíru Hanťovi, vzdělaném všemi knihami, které za léta jeho života šly do stoupy, proti jeho vůli. Hanťa aspoň knihy likviduje pomalu: z každého balíku slisovaného papíru dělá umělecké dílo.

Teprve ke konci novely se vydá, s hrůzou na prohlídku nového provozu, kde mladí, usměvaví, socialistiští mladí lidé s prázdnými mozky pijí mléko, hovoří o tom, jak pojedou na zaslouženou dovolenou a likvidují potištěný papír tisíckrát rychleji a efektivněji než Hanťa ve svém starém sklepě.

Papírenským dělníkům v provozu přichází na pomoc i brigáda školních dětí. Pod velením učitelky desetileté děti hromadně vytrhávají z desek zakázané knihy a hází vytrhané stránky na příslušnou hromadu (zakázanou knihou byl náklad nového vydání Káji Maříka).

Když jsme tuto pasáž v semináři rozbírali, přihlásil se jeden mladý student: "To jsme ale dělali na brigádě ve škole my!"

Podíval jsem se na něho nevěřícně. Byl přiliš mladý, aby mohl zažít začátek sedmdesátých let, kdy se likvidovaly příliš svobodné knihy.

"Ne, odpověděl student. Bylo to začátkem devadesátých let. Jako školní děti jsme na brigádě vytrhávali z desek marxistickou literaturu."

Český národ, zdá se, má jednou za každých dvacet let potřebu dát školním dětem do rukou nějaké knihy, aby je trhaly z desek. Proti gustu žádný dišputát.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 21.5. 2009