Britská MI5 terorizuje mladé muslimy

21. 5. 2009

Pět mladých muslimů v Británii obvinilo britskou rozvědku MI5, že je obtěžovala a vydírala ve snaze přesvědčit je, aby se stali udavači pro výzvědné služby.

Muži tvrdí, že jim bylo vyhrožováno, že pokud se nestanou agenty rozvědky, budou zatčeni a budou mít "potíže" v Británii i v zahraničí.

Všichni tito muslimové podali oficiální stížnost policii, inspekčnímu orgánu výzvědných služeb a svému britskému poslanci. Rozhodli se své zkušenosti zveřejnit ve snaze zabránit v budoucnu britským tajným službám, aby využívaly v budoucnosti obdobných taktik.

Získávání výzvědných informací je důležité v boji proti terorismu, konstatuje britský list Independent, avšak tyto hrubé metody hrozí výzvědné služby jen zdiskreditovat.

Tři ze zmíněných mužů svědčí o tom, že byli na příkaz rozvědky MI5 zadrženi v zahraničí na letišti poté, co odcestovali z Británie s rodinami na dovolenou. Rozvědka je deportovala zpět do Británie a tajní agenti je falešně obvinili, že mají vazby na islámský terorismus. Ve všech těchto případech agenti zadrženým mužům nabídli, že je propustí, pokud budou s rozvědkou spolupracovat. Muži odmítli a stali se posléze terčem výhrůžných telefonátů.

Jedna agentka, vystupující pod jménem Katherin, vyhrožovala pětadvacetiletému Adydarusu Elmovi z Londýna: "Pamatujte si, nesetkáváme se naposledy." A pak: "Pokud nechcete, aby se něco stalo vám a vaší rodině, budete s námi spolupracovat."

Devatenáctiletý komunitní pracovník ze severního Londýna Madhi Hashi byl vězněn na příkaz britské rozvědky MI5 16 hodin na letišti v Džibuti. Tvrdí, že když ho dopravili dne 9. dubna do Londýna, přišel za ním agent MI5 a sdělil mu, že jeho status osoby podezřelé z terorismu zůstane nezměněn, dokud Madhi Hashi nesouhlasí se spoluprací s tajnou policií. Tvrdí, že měl udávat své kamarády, které měl provokačními řečmi vést k tomu, aby hovořili o svaté válce proti Západu.

Pětadvacetiletý Mohamed Nur se stal terčem výhrůžek od tajné policie poté, co do jeho domu pronikl agent rozvědky za doprovodu policisty, který předstíral, že je pošťák. Agent MI5 vyhrožoval: "Mohamede, jestli s námi nebudete spolupracovat, sdělíme každé zemi, kterou budete chtít navštívit, že jste podezřívaný z terorismu."

Na Mohameda Adena, 25, z Camdenu, se také obrátila loni v srpnu v převleku za pošťáka tajná policie. Sdělila mu: "Hodně vám ztížíme cestování do zahraničí, jestli s námi nebudete spolupracovat."

Žádný z těchto šesti mužů, kteří jsou zaměstnáni jako sociální pracovníci v Kentu, byl kdy zatčen za cokoliv spojeného s terorismem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 21.5. 2009