Polsko do konce roku obdrží americké rakety Patriot

20. 5. 2009

KD│Vysoce postavený polský úředník prohlásil, že Spojené státy pravděpodobně do konce roku dodají Varšavě baterii (protiletadlových a v omezené míře k obraně proti raketám krátkého doletu použitelných - KD) střel Patriot, i kdyby Obamova administrativa zrušila plány na protiraketovou základnu v Evropě. "Očekáváme, že na polské půdě bude koncem roku 2009 umístěna baterie Patriotů, jak bylo původně s Američany domluveno. To je pro polské veřejné mínění důležité," řekl náměstek ministra obrany Stanislaw Komorowski.

Bushova administrativa plánovala v Polsku umístit deset antiraket jako součást evropského protiraketového deštníku, který měl také zahrnout radar v ČR. Výměnou slíbila Polsku vojenskou pomoc, která zahrnuje mimo jiné umístění stovky raket Patriot na polské půdě, a sice vždy po část roku v letech 2009 - 2011, "což poskytne příležitost vycvičit naše vojáky a naše systémy," vysvětlil Komorowski. Od roku 2012 má být baterie v Polsku umístěna permanentně. (Polský systém protivzdušné obrany (PVO) není sice tak beznadějně zanedbaný jako třeba český, ale i on používá především zastaralých technologií sovětského původu navržených v 60. letech, byť částečně produkovaných v licenci a významně modernizovaných - KD.)

Obamova administrativa se formálně nevyjádřila, zda plánuje zachovat iniciativu své předchůdkyně, informuje Global Security Newswire.

"Prezident Obama řekl, že bez ohledu na rozhodnutí (o protiraketové obraně) bude další spolupráce s Polskem, včetně strategických projektů jako modernizace našich ozbrojených sil, rozhodně pokračovat," doplnil Komorowski.

Varšava a Washington by koncem července měly dokončit rozhovory o legálním umístění amerického vojenského personálu v Polsku. Přesun baterie Patriotů bude následovat.

Rusko proti plánům na umístění protiraketové obrany v Evropě vehementně protestuje. (Samotný plán na dodávku Patriotů ovšem Moskva nepovažuje za ohrožení své jaderné parity s Washingtonem - KD.)

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.5. 2009