Izrael zakazuje dovážet do Gazy knihy, hudební nástroje a oblečení

20. 5. 2009

KD│Izrael povoluje do pásma Gazy dovážet pouze potraviny, léky a mycí prostředky. Tisíce jiných položek, včetně vitálně důležitých produktů každodenní spotřeby, jsou zakázány, píše Amira Hass v deníku Haaretz.

Do pásma je nyní povoleno dovážet všehovšudy nějakých třicet či čtyřicet komerčních položek, zatímco před blokádou uvalenou po unesení izraelského vojáka Gilada Šalita jich podle obchodníků a lidskoprávních aktivistů byly čtyři tisíce.

Počet povolených položek se mění podle rozhodnutí Koordinátora vládních aktivit na územích (The Coordinator of Government Activities in the Territories, COGAT). Tento úřad odmítl poskytnout palestinské autonomii aktualizovaný seznam povolených položek v písemné podobě a poskytuje informace pouze telefonicky.

Obchodníci v Gaze nesmějí dovážet konzervované zboží, plastový materiál, hračky a knihy, ačkoliv UNRWA a další organizace poskytující mezinárodní pomoc to mají povoleno.

Několik málo položek, s nimiž mohou obchodníci volně nakládat, spadá do tří kategorií: Potraviny, léky a mycí prostředky. Vše ostatní je zakázáno - včetně stavebního materiálu (který je nezbytný pro obnovu zničené infrastruktury), elektrických zařízení typu chladniček a praček, náhradních dílů pro stroje a automobily, tkanin, nití, jehel, žárovek, svíček, zápalek, knih, hudebních nástrojů, pastelek, oděvů, bot, matrací, papíru, přikrývek, příborů, kameninového nádobí, hrnků, brýlí a zvířat. Řada zakázaných produktů je pašována tunely z Egypta a lze je nakoupit na trzích v Gaze.

Těstoviny, jejichž dovoz byl v minulosti zakázán, jsou nyní povoleny poté, co americký senátor John Kerry během únorové návštěvy vyjádřil údiv nad tímto zákazem. Avšak čaj, káva, uzeniny, krupice, větší balení mléčných výrobků a většina pečiva jsou stále zakázány. Stejně tak průmyslové zboží určené k výrobě potravin, čokoláda, sezamová zrna a ořechy. Izrael povoluje import ovoce, mléčných výrobků v malém balení a mražených potravinářských výrobků, stejně jako omezeného množství průmyslových paliv.

Kancelář pro koordinaci humanitárních záležitostí (The Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) hlásí, že během prvního květnového týdne byl do Gazy povolen doboz 2,2 miliónů litrů průmyslového paliva - což představuje zhruba 70% týdenní spotřeby tamní elektrárny. UNRWA obdržela benzín a diesel zvlášť. Denní dodávka činila 270-300 tun propannbutanu, neboli 54% požadovaného množství.

Benzín a diesel pro soukromá auta a veřejnou dopravu nebyl z Izraele dovezen od 2. listopadu 2008, s výjimkou malého množství určeného UNRWA. Unie vlastníků čerpacích stanic odhaduje, že tunely z Egypta projde denně asi 100 000 litrů dieselu a 70 000 litrů benzínu.

Egypt, který v posledních dvou měsících obchod procházející tunely omezoval, neomezuje dodávku plynu a paliv. Avšak protože egyptské palivo má mnohem blíže k těžkému topnému oleji než izraelské, poškozuje novější auta a způsobuje poruchy.

Izrael v minulosti povoloval dovoz dřevěného obložení, ale nikoliv dřeva na výrobu dveří a oken. Nyní byl zákaz dovozu obložení obnoven.

Zákaz dovozu toaletního papíru, plen a hygienických vložek byl zrušen před třemi měsíci. O něco déle než před měsícem Izrael po dlouhém zákazu povolil dovoz mycích prostředků a mýdla. Lze dovést dokonce i šampon. Avšak jeden z obchodníků zjistil, že lahvičky šamponu které objednal byly poslány zpět, protože obsahovaly kondicionér, který na seznamu povolených položek uveden nebyl.

Před pěti týdny Izrael povolil import margarínu, soli a umělých sladidel. Luštěniny byly povoleny před dvěma měsíci a droždí před dvěma týdny. Navzdory pověstem Izrael nezakázal dovoz cukru. (Dieselové palivo ve směsi s dusíkatým hnojivem, ale také některé herbicidy smíchané s cukrem, mohou tvořit nejdostupnější pohonné hmoty pro podomácku vyráběné rakety Kásam - KD.)

COGAT se vyjádřil, že "Politika přísunu zboží je odvozena od izraelské politiky ve vztahu k pásmu Gazy a koordinuje se s ní, jak o tom rozhodl kabinet 19. září 2007."

Celý text v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.5. 2009