AFPAK: Vojenská operace k posílení militantů

19. 5. 2009

KD│Nikdo netuší, jaký bude výsledek probíhající vojenské operace v okresu Malakand v Pohraniční provincii; nicméně jedním z bezprostředních důsledků akce je, že počet vnitřně přemístěných osob (internally displaced persons, IDP) dosáhl stovek tisíc. Dalším výsledkem je, že Talibánci, kteří před vojenskou operací ve stále větší míře ztráceli kredibilitu, nyní získali šanci ukázat, že jsou oběťmi "amerických spojenců", a nejspíše využijí "vedlejší škody" způsobené vojenskou operací ve svůj prospěch, upozorňuje v pákistánském deníku The Frontier Post Abdulláh Chán.

Od roku 2004, kdy začaly vojenské operace na kmenových územích, lze jasně vidět, že z každého boje Talibán vyšel silnější než předtím. Obávám se, že i tentokrát bude výsledek stejný a pákistánská armáda sklidí jen pobouření a nenávist utečenců. Ve skutečnosti už se lidé v údolí Swat začali vyslovovat proti vojenské operaci. Začali říkat, že zůstali bez domova nikoliv kvůli aktivitám Talibánu, ale kvůli aktivitám armády. A nejenže se stali bezdomovci, ale jejich blízcí spadají pod velmi zneužívaný pojem "vedlejší škody".

Nekritizuji cíle a účely, které vláda v údolí Swat sleduje. Je právem a plně v pravomoci vlády prosadit své nařízení a použít k tomuto účelu všech dostupných zdrojů; avšak způsob, jakým se toho vláda snaží docílit, není vůbec vhodný - spíše bych řekl, vládní strategie použití armády je v tuto chvíli kontraproduktivní. Moudří lidé se učí z chyb druhých. Pákistánská armáda není ani silnější než US Army, ani nedisponuje její nejmodernější vojenskou technologií. Ačkoliv mají USA největší a nejsilnější armádu na světě a utratily za války v Afghánistánu a Iráku přes bilion dolarů, nepodařilo se jim v obou zemích vykořenit militanty, a zhoršující se situace v Afghánistánu je přiměla k rozhovorům s Talibánem. Při těchto tajných rozhovorech USA Talibánu nabídly výrazný podíl na vládě, ale Talibán zřetelně trvá na vlastních podmínkách. Hraje se o procenta. Zprávy přímo z jednání ukazují, že USA jsou připraveny poskytnout Talibánu v afghánské vládě více než sedmdesátiprocentní podíl. Výměnou za to Talibán přijme na klíčová místa osoby nominované Američany.

Spojené státy nicméně považují tyto rozhovory za záložní variantu. Prioritu má stejně jako předtím použití vojenské síly také během tohoto léta. Vzorec posílení armády ("surge") v iráckém stylu bude posledním pokusem v sérii vojenských manévrů ve stylu "zkoušej to stále dokola". Součástí strategie bude i přísun dalších amerických jednotek. Pokud to nepřinese požadované výsledky jako v Iráku, bude realizován záložní plán. Rozhovory zprostředkovává Saúdská Arábie a pákistánský bezpečnostní establishment nejen že o jednání ví, ale hraje v tomto plánu předepsanou roli.

Je ohromující, že ačkoliv je náš bezpečnostní establisment svědkem selhání americké armády v Afghánistánu, přesto se rozhodl zahájit vojenskou operaci v tomto stylu. Od takové akce lze očekávat pouze posílení militantů. Donutit celou populaci určitého území opustit domovy a pak zničit vše, co v oblasti ještě zbylo, v minulosti nepřineslo žádaný výsledek v Bajaur Agency, a nepřinese jej ani nyní ve Swatu; tento krok možná získá na půl vážně míněnou pochvalu Američanů, pokud vůbec něco. A navíc neadekvátní péče o přesídlené přilévá olej do ohně. Svědčí to o tom, že se vláda o postižené lidi nestará. Tento typ vojenské operace je bezprecedentní. Nikdo v nedávné historii patrně nepoužil tak pobuřující techniky, která tak hrozným způsobem ovlivňuje veškerou populaci daného území.

Základní pravidlo v boji s militanty zní získat hlavy a srdce civilního obyvatelstva. Pokus se vláda domnívá, že dokazováním nemorálnosti Talibánu a pokusy činit jej zodpovědným za vojenskou operaci získá podporu veřejnosti, pak by měla svůj přístup přehodnotit. Televizní talk shows nezmírní utrpení těch, kdo byli vyhnáni ze svých domovů, a vyhnaní si navíc v utečeneckých táborech nemohou dovolit přepych sledovat televizní vysílání. Indie například válčila s kašmírskými bojovníky za svobodu od roku 1990, ale nikdy proti nim nenasadila letectvo. Bitevních vrtulníků používá také jen výjimečně. To proto, že si nepřeje vyvolat nepřátelství celé kašmírské populace. Indie ze své strany pro získání hlav a srdcí obyvatel Kašmíru udělala vše. Pro naši armádu má získání lidové podpory zásadní význam. V boji s ideologicky motivovaným povstáním je to klíč k úspěchu. Ať už mají pravdu nebo ne, ideologicky motivovaní lidé se vojenské moci nikdy nepodřídí.

Lze se jen divit, proč se náš bezpečnostní establishment nesnaží pochopit, jak tito lidé motivují své příznivce a které argumenty použijí, aby mladý muž byl ochoten obětovat život v naději na získání ráje. Talibán v údolí Swat rapidně ztrácel veřejnou podporu, avšak vojenská operace se pro slábnoucího vůdce místních militantů Maulanu Fazlulláha stala z nebes seslanou příležitostí. Militanti jistě využijí porušování lidských práv a "vedlejších škod" způsobených probíhající operací, a povstání v této oblasti proto neskončí. Osobně věřím, že jediným řešením problému pro bezpečnostní síly je nedopouštět se větších omylů než jsou ty, které spáchali Maulana Fazlulláh a swatský Talibán. Vojenská operace či jakékoliv jiné užití síly bezpečnost obyvatelstva nezajistí a nebude tedy fungovat. Pokud máte o mé analýze situace pochybnosti, tak prostě vyčkejte skončení této fáze operace - a sama skutečnost bude dostatečně výmluvná, uzavírá Abdulláh Chán.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 19.5. 2009