Mezi Čechy a Romy zas takové rozdíly nejsou

18. 5. 2009

Východisko je v hledání kořenů sociálního vyloučení a jejich odstraňování, v praktické ukázce, že rozdíly mezi Romy a Čechy zase tak velké nejsou.

Mám z diskuse o rasismu smíšené pocity. Já bych Čechy označil za spíše plné rasových předsudků než rasistické. Jde o to, že "ten konkrétní Červeňák, Horváth nebo kdokoliv jiný pracuje vedle mne, uklízí v našem domě, prodává nebo rovná do regálů v obchodě, řídí autobus či tramvaj, kope příkopy, ten pro mne není Rom, Romové jsou jen ti druzí," píše Václav Votruba.

Takové je, podle mého většinové mínění, kterému se masové sdělovací prostředky na jedné straně podbízí a na druhé v jeho duchu referují - v případě Janova byly skoro až na straně fašistů, v případě Vítkova by je pomalu "lynčovaly".

U politiků je to naprosto stejné - bohužel včetně levice. Od pravicových politiků neočekávám, že by dokázali pochopit sociální příčiny vyloučení, u levice mne to docela překvapuje - kolik členů strany Zelených, komunistů a sociálních demokratů vehementně protestovalo proti radaru a kolik jich přišlo na demonstrace proti rasismu, jako byly ty 3. května.

Důležitým úkolem všem antirasistů a antifašistů je, podle mého, ukazovat na to, co správně říkáte: "Na Romech si kompenzujeme svou frustraci z dvaceti let cesty odnikud nikam." Východisko je v hledání kořenů sociálního vyloučení a jejich odstraňování, v praktické ukázce, že rozdíly mezi Romy a Čechy zase tak velké nejsou.

Před 13 lety jsem se účastnil kampaně proti zavedení školného na vysokých školách. Největším šokem pro některé bylo, že petici k podpisu jim předkládala Romka. To je příklad, jak aspoň narušovat předsudky.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 18.5. 2009