Rozhněvaní studenti kritizují nejhůře vyučované univerzitní kursy v Británii

18. 5. 2009

Nejhůře vyučované univerzitní kurzy v Británii, některé z nich na nejuznávanějších britských univerzitách, odhalil průzkum zjišťující, co si studenti myslí o kvalitě svých kursů.

Škrty v počtu vyučovacích hodin a rostoucí počty studentů v učebnách vyvolaly ostrý hněv mezi britskými studenty. Na některých univerzitách, včetně Manchesteru a Sussexu, organizují studenti protesty.

O minulém víkendu došlo k prvnímu vzbouření studentů proti univerzitnímu školnému na univerzitě v Bristolu.

Ze studentského průzkumu vyplývá, že 33 kurzů na elitních univerzitách z tzv. "Russell Group" britských vysokých škol se umístilo níže než 2000 v průzkumu, jehož se účastnilo 200 000 studentů.

Protože se na univerzitní učitele vyvíjí v Británii nátlak, aby především publikovali (často nesmyslné věci), studenti si stěžují, že se snižuje počet vyučovacích hodin, že se nepřípustně zvyšují počty studentů v seminářích a že univerzity stále častěji využívají k vyučování postgraduálních studentů - navzdory tomu, že studentům účtují stále vyšší školné.

Poukazuje se na to, že některé univerzity skrývají před uchazeči o studium, jak málo vyučování se jim na škole dostane.

K největším protestům nedávno došlo na univerzitě v Manchesteru, kde byla právnická fakulta donucena vzdát se plánu seškrtat počet vyučovacích hodin o třetinu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 18.5. 2009