Veggie Pride poprvé v ČR

18. 5. 2009

tisková zpráva

V sobotu 16. května se v Praze konal první ročník mezinárodního průvodu za práva zvířat Veggie Pride, který zároveň oslavuje veganský a vegetariánský způsob života. Ve stejný den byl uskutečněn také v italském Milánu, francouzském Lyonu a britském Birminghamu. Účastníci měli možnost veřejně projevit svou lásku ke zvířatům a odmítnutí násilí, zneužívání a zabíjení všech živých bytostí. Akce však nebyla určena jen pro vegany/nky a vegetariány/nky, ale měl za cíl být kulturní, společenskou i zábavnou událostí rozšiřující etický rozměr v životech všech lidí.

Netradiční pochod byl zahájen ve 13 hodin na Palackého náměstí. Nejprve pořadatelé přečetli manifest, ve kterém představili hlavní myšlenky tohoto setkání. Přibližně 200 účastníků se poté vydalo na pochod pražskými ulicemi doprovázený hudbou, různorodými transparenty a hesly. Po návratu na Palackého náměstí byly pro návštěvníky a návštěvnice po celé odpoledne k dispozici informační stánky s materiály, ochutnávky, promítání a hudba. Na své si přišly i děti, jelikož byl na místě pro malé milovníky zvířat připraven dětský koutek.

Ve 20 hodin se program přesunul do holešovického klubu Cross, kde proběhla přednáška Jana Šťastného (Vegspol.cz) na téma vegetariánství, veganství a životní prostředí. Následovalo promítání filmů na téma práv zvířat a nechyběla ani skvělá hudba různých žánrů.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 18.5. 2009