Případ Brožová: Politika není kabaret

18. 5. 2009 / Miroslav Pořízek

V říjnu se budou pravděpodobně konat předčasné volby do Poslanecké Sněmovny. Klíčové politické síly již mobilizují síly, ladí předvolební program i taktiku a začínají také sestavovat pro jednotlivé kraje své kandidátky.

Řada dnešních poslanců se bude chtít protlačit na volitelná místa a jistě nás čeká nejedno překvapení v podobě nominovaných jmen. S blížícím se termínem voleb se také stupňuje předvolební boj a nervozita. Souvisí to i s předvolebními preferencemi. Zatímco ještě před několika měsíci se jevilo vítězství ČSSD v eurovolbách i ve volbách do Sněmovny jako jasná záležitost, v posledních týdnech se v tomto ohledu situace mění. ČSSD sice stále v průzkumech vede před ODS a KSČM, ovšem nikoliv tak výrazně jako ještě před několika měsíci.

Svou roli jistě sehrává jistě i to, že vláda padla během našeho předsednictví v čele EU. Mnozí voliči to berou jako krok, který uškodil naší prestiži v zahraničí, i když jinak i tito voliči rozhodně nebyli většinově stoupenci bývalé vlády. Mnohé voliče pak mohou odradit velkohubá prohlášení předsedy ČSSD Paroubka, který kalkuluje i s možností, že ČSSD se může stát absolutním vítězem podzimních voleb a sestavovat tak jednobarevnou vládu bez nutnosti hledání koaličních spojenců. Tato možnost se však jeví jako velmi nepravděpodobná. ČSSD jakoby stále žila v opojení z drtivého vítězství v loňských krajských a senátních volbách.

Tehdy však na její straně stálo několik velmi příznivých skutečností (velmi neoblíbená vláda, volební účast, trefně zaměřená volební kampaň). I politologové se shodují, že tak drtivé vítězství bylo v našich poměrech vyjímečné a možná již neopakovatelné. Jiří Paroubek je znám tím, že svoji taktiku a program strany často přizpůsobuje aktuálním náladám veřejnosti a průzkumům veřejného mínění. Nedávno se objevila informace o tom, že ČSSD chce v říjnových volbách do Sněmovny postavit na čelné místo kandidátky v Ústeckém kraji (zde bude jako lídr stranu vést právě Paroubek) herečku Kateřinu Brožovou. Není nic nového v tom, že známí umělci se pokoušejí o politickou kariéru. Některým se to podařilo byť na krátko, jiní naopak neuspěli.

V roce 1990 byl třeba poslancem zvolen Rudolf Hrušínský, Daniela Kolářová nebo Vladimír Čech. Později se neúspěšně o senátorský post pokoušela například Helena Růžičková, Jiřina Švorcová, Pavel Bobek, Pavel Dobeš nebo Jan Kačer. Senátorem je dnes Tomáš Töpfer, ve vládě zasedá Michael Kocáb, v Poslanecké Sněmovně pak Vítězslav Jandák. Jsou to však spíše výjimky.

Mnoho straníků v ČSSD z ohlášené kandidatury Brožové není logicky nadšeno, starousedlíkům v poslaneckých lavicích může zabírat volitelné místo, navíc se v minulosti vlastně nikdy k ČSSD nehlásila a dle jejího dosavadního života je spíše typickým pravicově smýšlejícím člověkem. Jiří Paroubek se nechal slyšet, že dle průzkumu veřejného mínění má Brožová důvěru 48% voličů v Ústeckém kraji, což je prý mnohem vyšší podpora než mají současní poslanci v tomto regionu. Paroubek se asi řídí slovy klasika, že věří jen těm statistikám, které si sám spolehlivě zfalšuje. Brožová je nepochybně veřejně známou osobou, ovšem, že by požívala zásadní oblibu a důvěru lidí to je velmi diskutabilní tvrzení. Spíše je vnímána kontroverzně, z části pozitivně, z části pak méně či více negativně. Herecký talent jistě má, o dobré znalosti dnešních hlavních společenských problémů lze ale pochybovat.

Nepohybuje se mezi mantinely všedních každodenních starostí tak jako každá průměrná česká rodina, pravděpodobně nikdy nemusela řešit problém nezaměstnanosti nebo dostupnosti vlastního bydlení při průměrném výdělku. Navíc by musela přerušit současnou dobře rozjetou kariéru a věnovat se všední politické práci a být tak pod permanentním drobnohledem politických konkurentů, novinářů i veřejnosti.

Paroubek svým až křečovitým prosazováním Brožové může narazit nejen u spolustraníků, ale nakonec i u voličů. Politika totiž i přesto že to tak někdy i vypadá, skutečně není kabaret ani muzikál či nekonečný seriál. I když herecké umění je v ní jistě ceněnou devízou. Brožová možná přesvědčila Paroubka svou rolí v seriálu Pojišťovna štěstí. Možná si od jejího angažování slibuje právě ono pojištění štěstí, samozřejmě toho volebního. Zda jsou stejně naladěni i voliči je však stále velmi nejisté. Vůdce oranžové partaje si ještě jistě nechá poradit průzkumem veřejného mínění.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 18.5. 2009