Česká republika je prototypem zrodu evropského apartheidu

17. 5. 2009

tisková zpráva " HNUTÍ ROMSKÉHO ODPORU proti všem formám rasismu a diskriminace"

Louny 17.5. 2009 (Czech Republic)

Hnutí romského odporu (HRO) již ve večerních hodinách 15.5.2009 vydalo tiskové prohlášení, kde jasně vyjádřilo znepokojení a protest nad postupem Základní školy Masarykova ve Valašském Meziříčí, kde plánují segregovat romské děti v místní základní škole.

Reprezentanti HRO se následující den 16.5.2009 shodli na tom, že pokud exekutiva a případně soudy dají zelenou segregační politice, vyzve romské hnutí Romy k emigraci, jejíž dopady budou mít nebývalé rozměry. HRO odsuzuje diskriminační a segregační praktiky jakéhokoliv druhu. Proto se bude HRO co nejvíce zasazovat o patřičnou konsekvenci v rámci boje proti těmto nedemokratickým formám.

Server iDNES.cz spustil v souvislosti s tímto případem anketu. Ze 14 tisíc vyslovilo přes 7000 tisíc Čechů souhlas, aby se školáci rozdělovali do tříd podle barvy pleti. To vypovídá o tom, jak česká společnost inklinuje k apartheidním požadavkům.

Podle šéfa HRO Václava Mika je pravděpodobně multikultura v české společnosti s Romy nemožná. Podle něj je až příliš v české společnosti zakořeněna těžko vysvětlitelná nenávist, která předčí veškeré výtky vůči Romům. Pokud ČR posílí apartheid, vyzývají Romy, aby emigrovali ve velkém.

Situace se tak nadále ještě více zhorší a její řešení bude ztrácet veškeré možnosti. HRO ve své podstatě bude vytvářet veškeré úsilí vedoucí k hájení demokracie a pomoci Romům. Česká republika je svým přístupem k ne-řešení prototypem zrodu evropského apartheidu. Již v devadesátých letech se odvážil tímto termínem označit situaci Romů v ČR známý romský předák z Rokycan pan Ondřej Giňa, kterého za zvláštních okolnosti vyklidili z politického pole.

Před několika lety poukazoval na paralelu jihoafrického apartheidu se spojením mezi českou společností a Romy také představitel HRO Václav Miko. Zákazy vstupu a obsluhy Romů ve veřejných zařízeních, diskriminace na trhu práce, zařazování romských dětí do škol pro mentálně postižené či institucionální rasismus a další jsou pouze fragmentárním výčtem společenských forem apartheidu v České republice.

HRO se nedávno opět obrátilo na papeže Benedikta XVI., aby otevřel diskusi o situaci Romů v Evropě, protože se domníváme, že křesťané zásadně narušují své principy. Šéf HRO Václav Miko se domnívá, že je pravděpodobně více než nutné, abychom se tentokrát razantněji obrátili na papeže Benedikta XVI. a zároveň i na Vatikánskou televizi.

Mimo jiné se opět chystáme oslovit amerického prezidenta Baracka Obamu a doufáme, že již nyní budou naše argumenty dosti závažným důvodem k politické intervenci. Pokud ani to nepomůže, vezmeme politické i organizační řešení do svých rukou a již nedáme prostor samozvaným loutkám, kteří se snaží Romy zastupovat, uvedl šéf romského hnutí Václav Miko.

Marie Žáková -- zástupce HRO

Pověření zástupci Hnutí romského odporu:


Ladislav Špivák - Beroun
Jiří Košík -- Louny
František Miko - Rokycany

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.5. 2009