Eurovision Song Contest v Moskvě uprostřed kontroverze

Čelný britský aktivista za práva gayů zatčen v Moskvě

16. 5. 2009

Image Ruska byl v sobotu mezinárodně vážně poškozen, když moskevská pořádková policie násilně rozbila shromáždění aktivistů za práva homosexuálů, které bylo záměrně zorganizováno na předvečer sobotní mezinárodní eurovizní soutěže pokleslých popových písní, která se vysílá z Moskvy, a zatkla známého britského aktivistu za práva gayů Petera Tatchella.

Police se Tatchella zmocnila a hodila ho do policejního antonu poté, co se pokusil se skupinkou aktivistů za práva homosexuálů uspořádat nepovolené shromáždění před moskevskou státní univerzitou. Tatchell byl posléze propuštěn po intervenci britského velvyslanectví.

Pořádková policie s pendereky odvlekla asi 30 demostrantů univerzitními zahradami a zatkla je. Nikolaje Alexejeva, ruského organizátora shromáždění Slavic Pride, násilím odneslo pět policistů.

"Byli jsme zatčeni velkou silou. Zkroutili mi ruku dozadu a odvedli mě do policejního antonu," sdělil Thatchell z moskevského policejního antonu mobilem britskému týdeníku Observer cestou na policejní stanici a dodal: "Vzkazuji ruskému prezidentu Dmitriji Medveděvovi a premiéru Vladimíru Putinovi, aby se sešli s aktivisty za práva gayů a naslouchali jejich znepokojení. Jejich požadavky jsou nesmírně rozumné," řekl Tatchell.

Sobotní zatýkání je velmi trapnou záležitostí pro organizátory dnešní televizní eurovizní popové soutěže, kterou v Evropě se zájmem sledují velké počty homosexuálů. Zatýkání také velmi poškodilo obraz Ruska, které vydalo bezprecedentních 25 milionů euro na tuto soutěž ve snaze posílit svůj pozitivní mezinárodní image.

Moskevský starosta Jurij Lužkov, který charakterizoval homosexuální průvody jako "satanské" a nedávno označil gaye a lesbičky za "zbraně hromadného ničení", minulý týden sobotní shromáždění zakázal. Stovky příslušníků pořádkové policie zaplnily v sobotu Puškinovo náměstí v Moskvě, kde se shromáždění aktivistů za práva gayů mělo původně konat.

Aktivisté za práva gayů už apelovali na zpěváky, kteří mají v soutěži vystoupit, aby dnešní vysílání bojkotovali na protest proti porušování lidských práv v Rusku. Několik účastníků eurovizní popové soutěže otevřeně vystupuje jako homosexuálové, včetně nového britského moderátora soutěže, nesmírně známého britského televizního komika Grahama Nortona, a německého zpěváka Oscara Loyi.

"Apeluji na všechny umělce, kteří mají vystupovat v sobotu večer v eurovizní soutěži, aby tuto akci bojkotovali a vyslali tak signál, že potlačování lidských práv ruským státem je nepřijatelné," řekl v sobotu odpoledne Aleksejev a obvinil Moskvu ze "šokující brutality".

"Ruská vláda využívá letošní eurovizní soutěže, uspořádané v Moskvě jako nástroje, jímž chce světu ukázat, o kolik se Rusko ve srovnání se začátkem devadesátých let zlepšilo. To, čeho jsme byli svědky v sobotu odpoledne na moskevských ulicích, jen světu ukazuje, jak málo se Rusko změnilo v otázce respektu pro základní lidská práva."

Podle aktivistů je Rusko jednou z nejméně tolerantních zemí v Evropě vůči gayům a lesbičkám. V roce 2007 policie Tatchella v Moskvě zmlátila a kopala; vážně mu pohmoždila hlavu poté, co se účastnil v Moskvě zakázaného homosexuálního shromáždění. Starosta Lužkov nepovolil v ruském hlavním městě jedinou homosexuální akci. Tvrdí, že homosexualita protiřečí "morálce" ruské společnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.5. 2009