BRITÁNIE:

Labourističtí poslanci, kteří podvádějí, budou zbaveni kandidatury

16. 5. 2009

Každý labouristický poslanec, o němž se zjistí, že podvodně žádal o proplacení svých výdajů od státu, bude automaticky zbaven kandidatury pro příští všeobecné volby. Toto řešení chce přijmout příští týden národní exekutiva Labouristické strany. Labouristická strana se zoufale snaží překonat ústavní krizi, jíž nyní čelí britský parlament.

Premiér Gordon Brown dal členům své vlády lhůtu do pondělí večer, do kdy musejí své žádosti o uhrazení výdajů za posledních pět let poskytnout parlamentní správě a připravit je k zveřejnění.

Zbaven kandidatury bude každý poslanec, o něž parlamentní komisař pro etickou úroveň zjistí, že poslanec neprávem žádal proplacení svých výdajů.

Scotland Yard a britská prokuratura oznánmily, že ustavují společný panel, který bude zkoumat obvinění, že žádostmi o uhrazení svých nákladů poslanci porušovali zákon. Policie uvedla, že začala jednat, protože obdržela množství stížností z řad veřejnosti.

Druhý poslanec z Labouristické strany, David Chaytor, byl nucen přiznat, že žádal uhrazení 13 000 liber na platbu úroků za hypotéku na svůj londýnský byt poté, co byla hypotéka už uhrazena.

Shahid Malik, náměstek ministra spravedlnosti, byl donucen odstoupit ze své funkce a podrobit se vyšetřování, zda dotovaná činže jeho příbytku v jeho volebním okrsku v Dewsbury porušila ministerské předpisy.

Náměstek předsedy parlamentu Chris Bryant byl donucen popřít informace, že si vyměnil pro účely uhrazení výdajů svůj druhý byt za první.

Levicový poslanec Tam Dalyell byl obviněn, že se pokusil získat od státu úhradu ve výši 18 000 liber za dvě knihovny dva měsíce před svým odchodem z parlamentu r. 2005.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.5. 2009