Nejčernější den britského parlamentu v moderní éře

15. 5. 2009

Britský premiér Gordon Brown a šéf konzervativní opozice David Cameron se ve čtvrtek marně snažili zachránit zbytky dobré pověsti Dolní sněmovny poté, co si skandál s neprávem proplácenými výdaji poslanců vyžádal první oběti z obou politických stran. Hrozilo, že se krize zcela vymkne jakékoliv kontrole. Není prý vyloučeno, že dojde ke kolapsu celého britského politického establishmentu.

Obě komory britského parlamentu - i obě hlavní politické strany - se octly po krk v bahně skandálu ohledně výdajů.

  • Eliot Morley, bývalý labouristický náměstek labouristického ministra životního prostředí, byl suspendován z parlamentního klubu Labouristické strany poté, co přiznal, že úspěšně žádal od státu o proplacení 16 800 liber za hrazení hypotéky na dům ve svém volebním okrsku po dobu 20 měsíců poté, co hypotéku už splatil.
  • Starý a známý konzervativní poslanec Andrew MacKay odstoupil jako vysoký Cameronův poradce poté, co úspěšně žádal po dobu čtyř let od státu o uhrazení celkové částky 170 000 liber na vlastní byt a zároveň i na byt jeho manželky, také konzervativní poslankyně Julie Kirkbridové.
  • Dva labourističtí lordi čelí suspendování z Horní sněmovny - poprvé od roku 1642 - poté, co byli podle shledáni vinnými, že nabízeli, že za úplatky změní zákony. Lord Truscott a Lord Taylor of Blackburn "nejednali čestně", když nabídli za úplatu své služby reportérům z týdeníku Sunday Times, kteří předstírali, že jsou lobbisté, a nabídli jim úplatky.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.5. 2009