"Systémově bezvýznamné zasahuji ze všech nejdříve"

15. 5. 2009

KD│Může se člověk vysmívat ekonomické krizi?, ptá se ve Spiegelu Thomas Thoma. V každém případě! I když Island, Märklin (výrobce sběratelských "vláčků") a Lehman Brothers zbankrotovali - my ale neztroskotáme. (slovní hříčka: "baden gehen - jít se koupat" znamená, tak trochu jako i v češtině, skončit na holičkách).

Předvčerejškem navečer někdo zvonil u dveří. Stála tam světová hospodářská krize. Vypadala opravdu dost špatně a řvala, že nám teď všem jde o krk. Moje žena řekla, že jsme ze systémového hlediska bezvýznamní, a zabouchla dveře.

Ale přesto jsme zvenku ještě slyšeli: "Vás, údajně systémově bezvýznamné, zasahuji ze všech nejdříve!", a to nám prosím pěkně připomnělo Island a Märklin, Lehman Brothers a Hanse Meisera (bývalý televizní moderátor a spoluvlastník společnosti RTL). Všichni insolventní nebo k tomu přinejmenším nemají daleko. Hahaha!

Jsme taková malá rodinka, máme dvě malé dcery a bydlíme v malém domku na malé hamburské ulici. V sousedství najdete pár inženýrů, lékařů a důchodců, psychology, lidi z médií a jednoho opravdového kapitána přístavní barkasy. Náboženský fundamentalismus, politicky motivovaný terorismus nebo přírodní katastrofy nás zatím nechávaly na pokoji.

Například Usáma bin Ládin nás v žádném ze svých videoposelství výslovně nezmínil. K sebevražedným atentátům u nás dochází zřídka, proud teče ze zásuvky, každé čtyři týdny odveze náklaďák papírový odpad. Přežili jsme ptačí chřipku i nebezpečnější dovolenou v Harzu, konec německé marky, 11. září a Karla Moika (zhruba řečeno: Josefa Zímu televize ARD). Teď tu máme záchranu bank a šrotovné, Karla-Theodora zu Guttenberg, stresové testy amerických bank a ten komický krach, co stojí za dveřmi.

Ale krize venku zatím táhla s hulákáním o dům dál. Když se probouzím, ještě ji slyším - a v ten moment vím, že se jí tak snadno nezbavíme. Je jen otázka, jak s ní naložit - čistě soukromě. To věděl už Franz Kafka. V roce 1914, když Německo vyhlásilo válku Rusku, si zapsal do deníku: "Německo vyhlásilo válku Rusku - odpoledne hodina plavání". My se ale nepůjdeme koupat. Je to čistě otázka přístupu.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.5. 2009