POZNÁMKA NA OKRAJ:

Příslib snížení daní v předvolební době, neboli o čistém populismu

13. 5. 2009 / Uwe Ladwig

Německá kancléřka Angela Merkelová zase jednou ukázala, že považuje voliče za nemyslící volební dobytek. V době hrozného státního zadlužení přislíbila snížení daní, a to dokonce s upozorněním, že zatím neví, kdy k němu dojde...

Člověk by se názoru Merkelové, že by měla jít do voleb s příslibem snížení daně, mohl smát -- kdyby z takového populistického jednání plynuly jen pochybnosti o její inteligenci; ale bohužel je s tím nějak spojena i skepse nad fungováním demokracie v době ekonomické krize. Merkelová by přece měla vědět nejen to, že stav státní pokladny snížení daní v dohledné době neumožňuje, ale také, že je tato skutečnost voličům známa. K tomu je ještě třeba připočíst informaci, že v posledních měsících se v Německu kvůli krizi zvýšila už tak vysoká vkladová kvóta, která stoupla z průměrné hodnoty 10,3% na 11,8%; to ukazuje na chybnost argumentu, že snížení daní by podpořilo poptávku soukromníků.

Aby poptávka opravdu stoupla, měli by mít v kapse více peněz ti lidé, kteří vůbec neplatí daně. Těm ale snížení daní vůbec nepomůže. Doufám ale, že populistické tlachání o něčem, co se v dohledné době nedá provést, voliči prohlédnou. Nebo si myslíte, že ani toho nejsou schopni?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.5. 2009