Veteráni keňského povstání Mau Mau žalují Británii za zvěrstva

12. 5. 2009

Veteráni keňského boje za nezávislost zahajují soudní řízení proti Británii za zvěrstva, která proti místnímu obyvatelstvu v Keni údajně páchala britská armáda. Požadují odškodné. Právníci zastupující veterány z povstáni Mau Mau konstatují, že zdokumentovali čtyřicet případů mučení, včetně kastrace, sexuálního zneužívání a nezákonného věznění.

Britská vláda se vyjádřila, že jde o případy, které jsou promlčené.

Pět starých Keňanů - tři muži a dvě ženy - vězněných během povstání v Keni v padesátých letech jsou hlavními žalobci v případě žaloby o odškodné, kterou se bude zabývat Nejvyšší soud v Londýně dne 23. června 2009.

Žalobu podala Asociace veteránů z války Mau Mau a keňská Komise pro lidská práva prostřednictvím londýnské právní firmy Leigh Day & Co.

Tom Kagwe, náměstek ředitele keňské Komise pro lidská práva řekl na tiskové konferenci v keňském hlavním městě: "Skutečný počet Keňanů, s nimiž britští vojáci zacházeli barbarsky, jde do tisíců."

Devětasedmdesátiletý Gitu wa Kahengeri, mluvčí Asociace veteránů z války Mau Mau řekl pořadu BBC "Focus on Africa": "Koloniální britská vláda zacházela s občany Keni nelidsky. Mnoho žen bylo znásilněno, mnoha ženám strkali do genitálií lahve s horkou vodou."

Britské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení: "Otázka povstání Mau Mau je i nadále v Keni silně kontroverzní a historikové o něm dále debatují. Období mimořádného stavu způsobilo mnoho bolesti na všech stranách a ztížilo cestu k nezávislosti. Je politováníhodné, že jí nebylo dosaženo bez násilí.

Historikové konstastují, že hnutí Mau Mau pomohlo Keni získat r. 1963 nezávislost. Povstání začalo r. 1952 na farmách, které v keňských horách vlastnili Evropané. Bojovníci z hnutí Mau Mau zahájili útoky na bílé osadníky a vyvolali strach mezi bílými farmáři.

Keňská komise pro lidská práva uvádí, že 90 000 Keňanů bylo během britských pokusů povstání potlačit popraveno, mučeno či zohaveno. 160 000 Keňanů bylo vězněno v koncentračních táborech za drastických podmínek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Úterý 12.5. 2009