K pietním shromážděním na připomenutí rostoucího násilí a extremismu ve společnosti, které v Chomutově přerušili neonacisté

11. 5. 2009

Kocáb: "Chomutovská radnice nezvládla zajistit ochranu pokojnému shromáždění, primátorka stále hraje nečistou hru"

V neděli 3. května 2009 se na čtrnácti místech naší země konala pietní shromáždění proti extremismu a neonacismu. Cílem bylo také vybrat co nejvíce peněz pro oběti žhářského útoku z 19. dubna z Vítkova u Opavy. Většinu vystoupení podpořili také starostové obcí a měst.

Ministr Michael Kocáb se svým týmem se rovněž účastnil. Vybral shromáždění v Litvínově, který byl postižen násilnostmi ze strany pravicových extremistů vloni na podzim. Po skončení Kocáb odjel do Chomutova, kde pokojná demonstrace přerostla ve střet s neonacisty a organizátoři ji proto předčasně ukončili.

Shromáždění se pokusilo narušit zhruba 80 pravicových radikálů z organizace Autonomní nacionalisté. Policie, která viditelně s příchodem neonacistů nepočítala, udělala pořádek až po delší době. O plánu narušit pietu přitom předem informovaly neonacistické servery.

Ministr je zaskočen zejména reakcí primátorky Ivany Řápkové. Namísto očekávaného odsouzení neonacistů primátorka vytkla Romům nedostatky při organizaci. Navíc tvrdí, že obě strany konfliktu problematiku extremismu zneužívají jen k získání pozornosti médií. Město jim v tom podle Řápkové nebude pomáhat. "Jediný, kdo na to doplatí, je totiž slušný občan," řekla primátorka ČTK. Tím označila občany města, kteří se shromáždili na náměstí, aby vyjádřili svůj odpor k extremismu, za neslušné!

"Reakci Řápkové musím odmítnout. Shromáždění proti narůstajícímu extremismu proběhla pokojně na mnoha místech republiky. Nikde nebyla ze strany neonácků narušena tak, jako v Chomutově. Proč asi? Po konfliktu jsem hovořil s organizátory i s policií. Nedokáži posoudit jak dostatečně byla policie připravena, ale je odpovědností primátorky, aby zajistila bezpečnost řádně ohlášené a povolené demonstrace. Přesvědčil jsem se o mimořádně odpovědném přístupu primátora Kubaty při nepokojích v Ústí nad Labem a nechápu, proč pí. Řápková obdobnou odpovědností nedisponuje. Jestliže situaci podcenila a nezvládla, je na místě omluva pořadatelům demonstrace a ne útok na čl. 19 Listiny základních práv a svobod, který garantuje svobodu shromažďování. Organizátoři od počátku spolupracovali jak s městským úřadem, zejména s radní, paní Kamilou Novákovou, předsedkyní Výboru pro národnostní menšiny zastupitelstva města Chomutova (ODS), tak s Policií ČR a strážníky. Postupovali přesně v souladu se zákonem o právu shromažďovacím, § 6, Oprávnění a povinnosti svolavatele.

Organizátoři nemohou odpovídat za příchod lidí, kteří chtějí shromáždění narušit provokacemi a snahou rozpoutat násilí. I při snížené míře předvídavosti mohla primátorka očekávat, že na tuto akci dorazí provokatéři z řad krajní pravice, a ve spolupráci s Policií zabránit ve střetech!

Plně podporuji snahu sdružení Romea, o.s., In Iustitia, o.s., Sdružení Dženo, Amnesty International, Slovo 21, o. s. a Romodrom, o. s. o prošetření selhání města a policie. Tato iniciativa vznikla den po střetech v Chomutově a zmíněná sdružení od začátku komunikují jak s vládou, tak magistrátem města. Budu vývoj vyšetřování sledovat.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.5. 2009