Víme, že zabíjíme nevinné lidi

7. 5. 2009

Skutečností je, že mezinárodní právo zakazuje armádám, aby divoce střílely do hustě obydlených domů a divoce bombardovaly vesnice - i když jsou přítomni nepřátelští vojáci. Na to se ale zapomnělo od našeho bombardování Iráku r. 1991 a v Bosně a ve válce NATO proti Srbsku i v našem afghánském dobrodružství r. 2001 i r. 2003 v Iráku.

Samozřejmě, že se bude konat vyšetřování. Mezitím nám bude řečeno, že všichni ti mrtví afghánští civilisté byli zneužívání Talibanem jako "lidské štíty" a oficiální místa se vyjádří, že "hluboce litují", že došlo k usmrcení nevinných lidí. Avšak dodají, že je to všechno vina teroristů, nikoliv našich hrdinských pilotů a amerických speciálních jednotek, jejichž příslušníci hledají cíle kolem Bala Baluku a Gandžabadu, píše v deníku Independent Robert Fisk.

Kdykoliv Američané zničí irácké příbytky, vždycky se koná vyšetřování. A jak rádi mají oficiální vyšetřování Izraelci (i když izraelská vyšetřování skoro nikdy nic neodhalí). To je historie moderního Blízkého východu. Máme přece vždycky pravdu a když ji nemáme, (někdy) se omluvíme a pak z toho všeho obviníme "teroristy". Ano, vždyť víme, že ti hrdlořezové jsou vždycky ochotni zabíjet nevinné lidi.

Avšak bylo známkou toho, jak strašné bylo zabíjení v Afghánistánu, že bezmocný prezident Hamid Karzai zněl jako symbol dobroty, když požadoval "vyšší platformu morálky" a že bychom měli vést války "jako lepší lidské bytosti".

Přirozeně, důvody jsou zcela jednoduché. My žijeme, oni umírají. My neriskujeme své chrabré hrdiny na zemi - civilisté za to riziko přece nestojí. Neriskujeme nikdy. Střílíme fosforové granáty do města Falludža. Odpalujeme tankové granáty do města Nadžaf. Víme, že zabíjíme nevinné lidi. Izrael dělá přesně totéž. Řekl totéž, když jeho spojenci r. 1982 zmasakrovali 1700 osob v uprchlických táborech Sabra a Šatila, po vyvraždění více než tisíce civilistů v Libanunu r. 2006 a po usmrcení více než tisíce Palestinců začátkem letošního roku.

A přitom zároveň usmrtíme několik ozbrojenců, "teroristů", samozřejmě. Je to vždycky tatáž taktika "lidských štítů" a mohou za to všechno ti "teroristé". Naše vojenská taktika je nyní plně koordinována s Izraelem.

Skutečností je, že mezinárodní právo zakazuje armádám, aby divoce střílely do hustě obydlených domů a divoce bombardovaly vesnice - i když jsou přítomni nepřátelští vojáci. Na to se ale zapomnělo od našeho bombardování Iráku r. 1991 a v Bosně a ve válce NATO proti Srbsku i v našem afghánském dobrodružství r. 2001 i r. 2003 v Iráku. Jen ať proběhne to vyšetřování. A "lidské štíty". A ještě jedné věci jsem si povšiml. Ať jsou to nevinní či "teroristé", civilisté či příslušníci Talibanu, vždycky za to všechno mohou muslimové.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.5. 2009