Čína je ochotna přistoupit na opatření proti globálnímu oteplování

7. 5. 2009

Dramatický obrat v postoji Spojených států za Obamy přivedl Peking k vyjednávání o snížení emisí, konstatuje britský ministr pro klimatické změny.

Čína je připravena vzdát se odporu proti snižování emisí oxidu uhličitého a chce uzavřít mezinárodní dohodu o boji proti globálnímu oteplování. Tvrdí to britský ministr pro klimatické změny Ed Miliband, který tento týden jednal s vysokými činiteli čínské vlády v Pekingu. Čína je podle něho nyní ochotna "vyjednávat" s rozvinutými zeměmi o dohodě, která by nahradila Kjótský protokol.

"Číňané zaznamenávají dopad klimatických změn na svou zemi. Vědí, že se svět restrukturalizuje v ekonomiku nízké spotřeby uhlíku a vidí v tom pro sebe podnikatelské příležitosti," řekl britský ministr.

Změna v postoji Číny podstatnou měrou zlepšuje šance na dohodu, až se letos v prosinci sejdou světoví vedoucí představitelé v Kodani, aby tam vyjednali dohodu, která je podle vědců nesmírně důležitá, pokud se má svět vyhnout nebezpečnému globálnímu oteplení.

Zatímco Evropská unie - která má velkou historickou odpovědnost za emise skleníkových plynů - usiluje o ambiciozní snížení emisí skleníkových plynů na svém území, globálně nemůže dojít k dohodě o boji proti globálnímu oteplování bez USA a bez Číny, které jsou odpovědné za více než 40 procent každoročních emisí uhlíku.

Oficiální vyjednávací pozice Číny zůstává nezměněna, ale čínská vláda prý připravuje řadu cílů, o jejichž splnění bude usilovat před rokem 2020 a po něm, ve snaze snížit čínské emise uhlíku.

"Čína se domnívala, že to rozvinutý svět s bojem proti globálnímu oteplování nemyslí vážně," konstatuje Miliband. "Teď ale vědí, že Spojené státy budou jednat a jsou ochotny s Čínou mluvit. Podstatnou měrou to změnilo postoj Číny."

Je to však ještě dlouhá cesta. Čína si přeje, aby rozvinuté státy přijaly ambicioznější cíle, aby s ostatním světem začaly sdílet nízkouhlíkovou technologii a založily fond OSN, který by skupoval autorská práva pro nízkouhlíkové technologie pro ostatní svět. Peking už nyní vlastní velkou část patentů pro větrnou a sluneční energii, přijatých v rozvinutých zemích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.5. 2009