Američané usmrtili v Afghánistánu desítky civilistů

7. 5. 2009

Americké letecké údery zabily desítky Afghánců, včetně žen a děti, konstatoval ve středu Mezinárodní Červený kříž. Rohul Amin, guvernér provincie Západního Farahu, kde došlo k americkému bombardování v pondělí a v úterý, konstatoval, že se obává, že přišlo o život 100 civilistů. Šéf provinční policie Abdul Ghafar Watandar uvedl, že počet mrtvých může být ještě vyšší.

Pokud to bude potvrzeno, bude to zřejmě nejvražednější incident vůči civilistům od začátku války proti Talibanu, kterou Američané vedou od r. 2001.

Prezident Hamid Kharzai vyslal společnou americko-afghánskou delegaci, aby incident vyšetřila.

Civilní ranění a mrtví jsou zdrojem velkého napětí mezi Washingtonem a Kábulem v době, kdy roste násilí od islamistických povstalců z Talibanu a kdy má být počet amerických vojáků v Afghánistánu zdvojnásoben.

Obama prohlásil, že Afghánistán a sousední Pákistán je hlavním ohniskem vojenského úsilí Washingtonu. Karzai, Obama a pákistánský prezident Asif Ali Zardari jednali ve středu o strategii pro celý region.

Jessica Barry, mluvčí pro Mezinárodní výbor Červeného kříže, uvedla, že její organizce také vyslala do oblasti tým, který dorazil na scénu leteckých úderů v úterý odpoledne.

"Byly usmrceny ženy a děti. Zdá se, že se chtěly skrýt v domech, které byly zasaženy," uvedla. Tým viděl zničené domy a desítky mrtvol. Byli to první mezinárodní pozorovatelé, kteří incident potvrdili.

Barryová uvedla, že mezi mrtvými byl i humanitární pomocník afghánského Červeného půlměsíce, který zemřel spolu s 13 příslušníky jeho rodiny. Tým nebyl schopen identifikovat, zda byli mezi mrtvími nějací bojovníci.

Rostoucí počty usmrcovaných civilistů jsou zdrojem silného napětí mezi Karzaiem a jeho americkými stoupenci. Afghánští vyšetřovatelé a vyšetřovatelé OSN konstatují, že americké letecké údery usmrtily loni v srpnu 90 civilistů. Washington to zprvu popíral, o čtvrt roku později přiznal, že prý bylo usmrceno "33 civilistů". Od té doby zavedla vojska NATO a USA v Afghánistánu nové procedury, v jejichž důsledku prý má být počet zabíjených civilistů snížen.

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.5. 2009