Vzniká vyhledávací stroj nové generace

4. 5. 2009

čas čtení 1 minuta

Na Harvardské univerzitě v USA byl minulý týden předveden nový internetový vyhledávací systém jménem Wolfram Aplha. Podle komentátorů bude zřejmě vážným konkurentem vyhledávače Google - rozumí totiž normálním otázkám a reaguje jako člověk.

Systém Wolfram Alpha dokáže odpovídat na otázky jako "Jak vysoký je Mount Everest?" a zároveň k tomu poskytne soubor dalších přidružených informací - kde se Mount Everest vyskytuje, jaká jsou blízká města, jak vysoké jsou jiné hory, včetně grafů a tabulek.

Tvůrce systému dr. Stephen Wolfram však zdůrazňuje, že nejvýznamnější vlastností systému Wolfram Alpha je jeho schopnost křížového srovnávání informací. Je možno se systému zeptat, aby porovnal výšku Mount Everestu s délkou mostu Golden Gate. Nebo je možno se systému zeptat, jaké bylo počasí v Londýně v den, kdy byl v Dallasu zavražděn John F. Kennedy.

Informace, které systém poskytuje, budou "ověřené", tj. zkontrolované experty. Bude tedy mít tuto výhodu nad wikipedií, která je informačně nespolehlivá. Systém bude volně k dispozici. Bude zaměstnávat asi tisíc lidí, kteří budou ověřovat informace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9022

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2009