Budoucnost internetu ohrožena?

4. 5. 2009

čas čtení 1 minuta

Internet začíná spotřebovávat stále více elektrické energie. Podstatnou měrou to ohrožuje firmy, jako je Google, konstatují vědci a ředitelé internetových podniků.

Mnoho internetových firem má velké problémy s tím, jak umožnit stahování miliard internetových stránek, videí a dalších souborů na webu. Jde o vážný problém, který by mohl ohrozit budoucnost samotného internetu.

Ve světě, který nebude mít dostatek energie, nemůžeme dál neomezeně rozšiřovat spotřebu elektrické energie internetem. Musíme spotřebu energie omezit," konstatuje Subodh Bapat, viceprezident organizace Sun Microsystems, jednoho z největších světových výrobců webových serverů.

Bapat poukazuje na to, že síť webových serverů a datových center, které skladují informace online, je stále dražší, zatímco zisky v důsledku recese klesají.

"Potřebujeme více datových center a více serverů. Každý server spotřebovává více wattů než předchozí generace a každý watt stojí víc," zdůrazňuje Bapat. "Když to všechno dáte dohromady, vede to k neřešitelné situaci."

Na světě je na internetu více než 1,5 miliardy lidí. Vědci odhadují, že energetický footprint (stopa) internetu roste každoročně o více než 10 procent. Mnoho internetových firem s tím má problém. Náklady na elektřinu stoupají v důsledku rostoucí popularity internetových služeb, zatímco příjmy z reklamy v důsledku recese klesají.

Zvlášť sledovaný je server YouTube - nyní třetí největší server na světě, který však vyžaduje obrovské dotace od firmy Gogle. Banka Credit Suisse odhaduje, že YouTube zřejmě letos prodělá až 470 milionů dolarů, v důsledku vysoké ceny energie při poskytování videonahrávek po internetu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12461

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2009