Benjamin Netanjahu.

Netanjahua údajně čeká kolize s Obamovou administrativou

4. 5. 2009

čas čtení 4 minuty

KD│Obamův tým je prý přesvědčen, že rychlé vyřešení izraelsko-palestinského sporu na půdorysu obdobném někdejším Daytonským rozhovorům o ukončení konfliktu v bývalé Jugoslávii představuje nezbytný první článek k řešení dalších zahraničněpolitických výzev - izraelského územního sporu se Sýrií, upravení amerických vztahů s Íránem, ukončení násilí v Iráku, Afghánistánu a Pákistánu. Proto je Obama prvním americkým prezidentem po mnoha dekádách, který směřuje k oslabení nadstandardních vztahů s Izraelem. Židovskému státu údajně dokonce hrozí, že se z klíčového strategického spojence změní v regionální mocnost druhého či třetího řádu, bije na poplach server DEBKAfile (který v minulých dnech zveřejnil nepravděpodobné a jinde se neobjevivší zprávy o íránsko-americké spolupráci).

Washinghton ve dnech 4-5 května navštíví izraelský prezident Šimon Peres a 18. května premiér Benjamin Netanjahu. Podle izraelského serveru oba čeká tvrdá zkouška - a Peres coby respektovaná figura s diplomatickými zkušenostmi bude přitom muset vystoupit z tradičně ceremoniální role prezidenta. DEBKA s odvoláním na nejmenované zdroje tvrdí, že Obama je ochoten riskovat otevřený střet s Izraelem i židovskou lobby v USA a namísto dosavadní bezvýhradné podpory židovského státu na něj vyvine tlak směřující k rychlému vyřešení blízkovýchodního konfliktu.

Peres a Netanjahu budou údajně informováni, že Washington připravuje vznik dvou trilaterálních mírových komisí, které mají vynutit řešení sporů mezi Izraelem a Palestinci a Izraelem a Sýrií. Průběh rozhovorů i návrhy na řešení by měl přitom diktovat Washington, který tak hodlá zabránit obstrukcím. Obama sám je údajně pod tlakem, protože ačkoliv po prvních sto dnech v úřadě je jeho podpora mezi veřejností velmi solidní, řada politických iniciativ dosud nevedla k hmatatelným výsledkům.

Ekonomická opatření sice stabilizovala bankovní sektor, ale veřejnost jejich výsledky nepociťuje. V Afghánistánu, Pákistánu a Iráku existují velké překážky pro další pokrok, zatímco Teherán se vzpěčuje tlaku ohledně dialogu s USA. Proto jedinou šanci na rychlý úspěch skýtá trojúhelník Izrael-Palestina-Sýrie, uvedl izraelský server.

Izrael bude čelit požadavku na zmrazení osídlování západního břehu Jordánu a výstavby ve Východním Jeruzalémě, v dalším stádiu však údajně přibude tlak na opuštění velkých částí palestinských území na západním břehu, přesídlení legálních i ilegálních osadníků a opuštění historíckého jádra Jeruzaléma. Nakonec by měla izraelská vláda akceptovat vznik palestinského státu i za předpokladu, že v jeho čele bude stát Hamás odmítající existenci Izraele.

Obama se prý vzdal prioritizace úsilí o ukončení íránských jaderných aspirací a hodlá spíše formalizovat rostoucí moc Teheránu novým bezpečnostním uspořádáním v Perském zálivu. Rozhovory mají vytyčit limity pro íránskou expanzi na Středním Východě a a pro jaderný program této země.

Podle izraelského serveru nebude mít Netanjahuova vláda v těchto záležitostech žádné slovo a obcházeni jsou i Egypťané. Obama však bude čelit opozici samotného Teheránu, který usiluje o úplné formální narovnání vztahů coby podmínku pro další jednání; Egypt a Saúdská Arábie jsou znepokojeny možným růstem íránského a tureckého vlivu v regionu, což považují za pokles své dosavadní dominantní role; a Izrael bude rovněž klást odpor.

Netanjahu soustřeďuje veškeré izraelské zdroje, aby to co považuje za historickou degradaci své země zastavil. Spolupracuje také s egyptským prezidentem Mubarakem na koordinaci postupu při návštěvách obou politiků ve Washingtonu. Kromě toho se Izrael nevzdal plánu na případný útok na íránská jaderná zařízení - a nakonec, může burcovat americké veřejné mínění a snížit tak Obamovu podporu.

(Příští týdny a měsíce ukáží, zda je server DEBKAfile skutečně tak dokonale informován o Obamových plánech, nebo především sám dopředu pracuje na jejich skandalizaci mezi proizraelským publikem s cílem delegitimizovat šmahem všechny požadavky na vstřícnost vůči Palestincům - KD.)

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
7352

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2009